szerző:
Nagy Iván László
Tetszett a cikk?

Tiltás helyett figyelmeztetés: hiába van több mint 2000 koronavírus-fertőzött Svédországban, a kormány mégsem rendelt el nagyszabású korlátozásokat, helyette folyamatosan tájékoztatja a lakosságot és abban bízik, kisebb kárt tesz a vírus, mint amekkorát az amiatt leállított élet okozna. A szakértők véleménye viszont megoszlik a svéd kísérletről.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

„Nem hozhatunk olyan drákói döntéseket, amelyek mérsékelt hatással lennének a járványra, de cserébe leállítanák a társadalom működését” – mondta Johan Carlson, a svéd közegészségügyi hivatal vezetője. Szerinte helyesen jártak el a koronavírus-járvány kezelésében, pedig Svédország kakukktojásnak számít az EU-ban: a Financial Times riportja szerint a skandináv országban nyitva maradtak az iskolák, 500 főig korlátozták a rendezvényeket és a tömegközlekedés is a megszokott forgalmat bonyolítja le.

Johan Carlson
©

Bár a britek meggondolták magukat, a svédek kitartanak a súlyos szigorítások nélküli védekezés mellett. A helyzet az egészségügyön áll vagy bukik: Anders Tegnell járványügyi miniszter szerint jók a kilátásaik, feltéve, ha bírják a kórházak a rájuk nehezedő nyomást. Ezért is maradtak nyitva az iskolák (a 16 éven aluliaknak), illetve ezért sem állították le a mindennapi életet: így az orvosok munkában tudnak maradni és nem kell otthon lenniük gyermekeikkel, valamint a gazdaság sem áll le. Bár hivatalosan nem mondták ki, a svéd televízióhoz mégis kiszivárgott, hogy Svédország a nyájimmunitásban hisz, azaz úgy gondolják, rövidebb idő alatt levonul a járvány, ha a minimális korlátozások és nagyobb számú megfertőződések hatására többen átesnek a betegségen és válnak hamarabb védetté.

A Magyarországgal közel azonos lakosságú Svédországban jelenleg 2526 koronavírus-fertőzöttről és 62 a járványban elhunyt emberről lehet tudni, ez körülbelül 2 százalékos halálozási arányt jelent. Ahhoz, hogy ez ne emelkedjen drasztikusan, a svéd miniszterelnök a lakosságba vetette hitét: Stefan Löfven a múlt héten televíziós beszédben fordult az országhoz, és azt mondta,

van néhány pillanat az életben, amikor áldozatokat kell hozni magunkért és másokért egyaránt, ez pedig most van, a feladat mindenkire értetődik.

©
A motivációs beszéd célja a lakosság meggyőzése volt arról, hogy az önkéntes alapon meghozott döntések segíthetnek elkerülni a súlyosabb korlátozásokat. A kormánykoalíció korlátozás helyett azt javasolja, hogy az emberek maradjanak otthon, ne utazzanak feleslegesen és lehetőleg ne találkozzanak az idősebbekkel.
A lakosságszám egyezik, az egészségügyi ellátás színvonala nem

Bár Magyarország és Svédország lakossága szinte megegyezik, a két ország egészségügyi rendszere annál kevésbé hasonlít. A svédek a GDP-jükhöz viszonyítva több mint másfélszer többet költenek az egészségügyre, mint mi, ez egy lakosra lebontva pedig háromszor nagyobb összeget jelent. Ennek megfelelően a férfiak várható élettartama 9, a nőké pedig 5 évvel magasabb a miénknél. Természetesen ez nem kizárólag az egészségüggyel hozható összefüggésbe: a svédeknél például 19,3%, míg nálunk 28% a rendszeresen dohányzók aránya.

Bár a svéd kormány bizakodik, a korábbi miniszterelnök Carl Bildt már árnyaltabb képet fest az eseményekről. A svéd mérsékeltek egykori vezetője nem érzi az országot különbözőnek a többi európai államtól, így „hatalmas kísérletnek” nevezi a döntést.

„Ötletünk sincs – akár még működhet is. Ugyanakkor őrülten rossz irányba is elindíthat minket.”

Bildt szerint egyébként Stockholm drámaian megváltozott az elmúlt hetekben, a jogi intézkedések hiányában is sokkal kevesebben vannak az utcákon. Pedig a mindennapi korlátozások tényleg a vicc kategóriába sorolhatók: kedd óta tiltva van, hogy a vendéglátóhelyeken a pultnál rendeljenek az emberek, így kénytelenek az asztaloknál elfogyasztani mindent.

©

Vannak, akik szerint Svédországot sem fogja feltétlen elkerülni a vesztegzár: az Umeai Egyetem járványügyi szakembere, Joacim Rocklov szerint például rengeteg bizonytalanság van a háttérben, amiről a kormány nem számol be. A koronavírus elleni immunitás egyelőre ismeretlen, ami sarokba szoríthatja az egészségügyet és térdre kényszerítheti az országot. Rocklov szerint hiába tűnik hatásosnak, a tájékoztató, ami eljut a lakossághoz, kizárja a társadalmi vitát, így a helyes utat sem lehet közösen megtalálni.

Nem minden szakértő kritizálja a döntéseket, illetve azok hiányát. A svéd Dagens Nyheter készített interjút Agnes Wold kutatóorvossal. Ő olyan emberként él a köztudatban, aki újra meri gondolni az egészségügyi szabályozásokat: kutatásai szerint nem feltétlen káros a mértékletes alkoholfogyasztás a terhesség ideje alatt, sőt, szerinte az allergénekkel való korai találkozás segíthet az allergia kialakulásának megelőzésében is.

©

Hiába Wold állandó kétkedése, ezúttal arra kért mindenkit, hogy hallgasson a hatóságokra. A sokszor túlságosan nyugodtként is emlegetett kutató szerint van mitől félni, a Twitteren például többször is már-már pánikszerűen kérte a lakosságot, hogy amilyen védőfelszerelést csak tud, juttasson el a kórházakhoz, mert ha az egészségügy nem bírja tovább, mindenkit utolér a járvány.

Wold szerint most először működik úgy a kormány, ahogy kellene: tisztán, őszintén és átláthatóan, ez pedig nemcsak a szakértőkhöz, de az átlagemberekhez is elér. Nem lehet mást tenni tehát, mint követni az utasításokat és bízni abban, hogy szigorítások nélkül is javul a helyzet. A járványt viszont csak a koronavírus-vakcina érkeztével látja véget érni, az azonban még messze van.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Novák Katalin szerint a Fidesz „gazdasági érdekek” miatt is barátkozik a „balra tolódott” CDU-val

Novák Katalin szerint a Fidesz „gazdasági érdekek” miatt is barátkozik a „balra tolódott” CDU-val

Nyár végére várja a Wizz Air a légi közlekedés újraindulását

Nyár végére várja a Wizz Air a légi közlekedés újraindulását

Orvosa szerint Alekszej Navalnij „bármelyik percben” meghalhat

Orvosa szerint Alekszej Navalnij „bármelyik percben” meghalhat