szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Az új főügyész bemutatásán beszélt a fehérorosz elnök arról, hogy eszében sincs engedni a tüntetőknek.

Forrongó Belarusz
Százezrek követelik Európa utolsó diktátorának távozását és új elnökválasztások kiírását azt követően, hogy Aljakszandr Lukasenka a gyanú szerint elcsalt választáson győzött. A belarusz ellenzék a rendszerváltáskor sem tapasztalt tömegeket vitt az utcára. A békés demonstrációkat rendre karhatalmi erővel verték szét, a rohamrendőrök több ezer aktivistát letartóztattak. Kövesse velünk a legújabb fejleményeket!
Friss cikkek a témában

Nem adja át a hatalmat, és azt sem nem engedi, hogy az ismét „sárban tapodjon” – jelentette ki Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök csütörtökön.

Ne legyenek ki nem mondott dolgok. Gyakran a szememre vetik, hogy >>nem adja át a hatalmat<<. Helyesen vetik ezt a szememre. Engem nem ezért választott meg a nép”

– mondta az elnök, amikor bemutatta az új főügyészt, Andrej Svedát. Szavait a BelTA hírügynökség idézte.

Lukasenka: A tiltakozások hiányosságokat tártak fel a hatalmi szervekben

Szeptember közepéig lépnének életbe az uniós szankciók a fehérorosz tisztviselőkkel szemben, amelyek az ország belügyminiszterét is érintenék. Moszkva eközben azt jelentette be, hogy Aljakszandr Lukasenka elnököt az orosz fővárosba várják a napokban.

A probléma természetesen pont az, hogy valószínűleg idén már nem őt választotta meg a nép, hanem választási csalással hozták ki az ő győzelmét – és persze az, hogy sorra tűnnek el az ellenzék vezetői. Lukasenka azzal folytatta, nem azért ruháznak fel valakit hatalommal, hogy „a kezébe vegye, eldobja és továbbadja”. A 90-es évek közepén szerinte a hatalom „sárban tapodott, beletörölték a lábukat”, és ő nem engedi meg, hogy Fehéroroszország visszatérjen azokba az időkbe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sztojcsev Iván Gazdaság

Hol rontotta el Lukasenka, hogy nem ő maradt a fehérorosz Kádár János?

Addig lehet nagy elégedetlenség nélkül fenntartani egy diktatúrát, amíg működik a gazdaság - ez az egyik fő tanulsága a fehérorosz eseményeknek. Több évtized munkájával épült fel egy olyan rendszer, amelyet csak egyre komolyabb elnyomással lehet működtetni, de sok tényező összejátszása kellett ahhoz, hogy meginogjon.

Kínának kémkedő rendőrt vehettek őrizetbe New Yorkban

Kínának kémkedő rendőrt vehettek őrizetbe New Yorkban

Rolling Stone: Már nem a Beatles lemeze vezeti minden idők legjobb 500 albumának listáját

Rolling Stone: Már nem a Beatles lemeze vezeti minden idők legjobb 500 albumának listáját

365-nél jár a forint-euró árfolyam

365-nél jár a forint-euró árfolyam