Navalnij egyre jobban van, már képes felkelni

Navalnij egyre jobban van, már képes felkelni

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Az orosz ellenzéki vezető már egyáltalán nem szorul gépi lélegeztetésre.

Tovább javult Alekszej Navalnij egészségi állapota – derül ki a berlini Charité Egyetemi Kórház közleményéből. A politikus, akit a német hadsereg vegyi fegyverek elemzésére szakosodott laboratóriuma szerint a Novicsok nevű idegméreggel mérgeztek meg, már egyáltalán nem szorul gépi lélegeztetésre. Megkezdődött a mozgásának fejlesztése is, rövid időszakokra már a betegágyát is el tudja hagyni.

Navalnij augusztus 20-án került kórházba Omszkban, miután rosszul lett egy belföldi repülőjáraton. A hozzá közel állók már akkor arról beszéltek, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legnagyobb kritikusát megmérgezhették, az omszki orvosok azonban tagadták a mérgezés lehetőségét. Két nappal később adták ki a politikust, akit egy németországi civil szervezet szállított a berlini Charitéba, ahol hamarosan megállapították a mérgezés tényét.

Az oroszok titkolóznak, de azért sokat tudni a Navalnijt megmérgező novicsokról

A hidegháborús fegyverkezési verseny idején a Szovjetunió fejlesztette ki, és Oroszország finomította tovább a novicsok idegmérget, amelyről Moszkva az erre vonatkozó, általa aláírt nemzetközi szerződés ellenére sem mond semmit.

A politikust egy hete ébresztették fel a gyógyszerekkel fenntartott mesterséges kómából, a gépi lélegeztetésről is akkor kezdték leszoktatni. Az orvosai figyelmeztettek: még mindig túl korai megbecsülni, hogy a súlyos mérgezés, amit elszenvedett, milyen hosszú távú következményekkel jár majd.

A múlt hét végén azt írta róla a Der Spiegel, hogy az állapota folyamatosan javul, már beszélni is tud, és nagyrészt emlékszik a vele történtekre. A lap szerint a hatóságok arról döntöttek, hogy megerősítik a politikus rendőri védelmét, mert attól tartanak, hogy újabb merényletet terveznek ellene.

A Navalnij elleni támadást Berlin a lehető leghatározottabban elítélte, követeli az eset kivizsgálását az orosz hatóságoktól, és egyeztet EU-s, illetve NATO-partnereivel a válaszlépésekről.

Ugyancsak a Der Spiegel írt arról hétvégi számában, hogy a német hatóságok szerint a Kreml állhat a mérgezés hátterében. A támadók arra számíthattak, hogy Navalnij Szibériából Moszkva felé, út közben, a repülőn életét veszti. Halálát csak az akadályozta meg, hogy a pilóta rögtön leszállt a legközelebbi repülőtéren, és az orvosok azonnal az atropin nevű ellenméreggel kezdték meg kezelését.

A német szövetségi kormány hétfőn közölte, hogy Svédországban és Franciaországban végzett vizsgálatok is Novicsokot mutattak ki Alekszej Navalnij mintáiban. Moszkva bizonyítékot követel a német féltől, és azt állítja, hogy az orosz vizsgálatok során nem találtak mérget Navalnij szervezetében.

Hozzászólások