szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vlagyimir Putyin, Jair Bolsonaro vagy Hszi Csin-ping kivár, Benjamin Netanjahu gratulált is, meg nem is.

Miután Joe Biden győzött Pennsylvániában, eldőlt, hogy a demokrata politikusnak meglesz a 270 elektori szavazata, és ő lesz az Amerikai Egyesült Államok 46. elnöke. Bár az eredmény még nem tekinthető hivatalosnak, folyamatosan érkeztek a vezető politikusok gratulációi az USA új vezetőjének, egész Európa köszöntötte már Bident és alelnökét, Kamala Harrist. Vannak azonban olyan államfők, akik még november 10-én sem tették meg ezt a gesztust.

Vlagyimir Putyin

Az orosz államfő négy éve az elsők között gratulált Donald Trumpnak a megválasztásához, Joe Bident azonban a mai napig nem kereste meg. A Kreml szóvivője szerint a késés oka a Trump-kampány által indított jogi eljárások voltak. Dmitrij Peszkov elmondta, hogy szeretnék megvárni a hivatalos választási eredményt. Steve Rosenberg, a BBC moszkvai tudósítója szerint viszont felmerül annak a gyanúja is, hogy Moszkvát nem nagyon izgatja a végeredmény. Trump és Putyin viszonya hektikusnak mondható, az oroszokat azzal is vádolták, hogy beleavatkoztak a 2016-os, Trump győzelmével végződő amerikai választásokba. Bár ezt mindkét fél tagadta.

Janez Jansa

A szlovén miniszterelnök sem nem gratulált még Bidennek, viszont már jóval korábban megtette ezt Donald Trumpnak. Később már azt mondta, hogy bárki lesz az elnök, a két ország jó kapcsolata továbbra is megmarad – de Bidennek még mindig nem jutott gratuláció. A BBC megjegyzi, hogy Jansa a szélsőjobboldali bevándorlásellenes politikus, Orbán Viktor szövetségese, aki a múltban is támogatást adott Trumpnak. A volt amerikai elnök felesége, Melania szlovén származású, ami szintén késleltetheti az őszinte gratulációt Bidennek.

Jair Bolsonaro

A brazil elnököt a "trópusok Trumpjának" nevezik, ezek után nem meglepő, hogy még mindig adós a gratulációval Bidennek. Bolsonaro még egy Trump feliratú focimezt is kapott az amerikai elnöktől. A kormányzati forrásokat idéző ​​médiaértesülések szerint a brazil elnök azt tervezi, hogy megvárja, míg Biden jogilag is elnöknek mondható, és ezután "foglalkozik a kérdéssel".

Andrés Manuel López Obrador

Szintén a jogi procedúra lezárulására vár a mexikói elnök is. Andrés Manuel López Obrador állítása szerint nem akarnak felelőtlen kijelentéseket tenni, ezért kivárnak. A két elnök viszonya viszont kiválónak mondható, bár López Obrador kijelentette, hogy mindkét jelölttel nagyon jó kapcsolatot ápolt.

Hszi Csin-ping

A kínai elnök Putyinhoz hasonlóan viszonylag gyorsan gratulált Donald Trumpnak 2016-ban, de eddig még nem köszöntötte Joe Bident. A kínai külügyminisztérium hétfői azt közölte, hogy tudomásul vették Biden győzelmét, de megvárják a választással kapcsolatos eljárások végét. Trump augusztusban azt nyilatkozta, hogy nagyszerű volt a személyes viszonya a kínai elnökkel, de ez megváltozott. Vélhetően azért is, mert Trump Kínára akarta kenni a koronavírus-járványt, szerinte az ázsiai ország hagyta elterjedni a fertőzést, sőt, kifejezetten neki szánták azt.

Kim Dzsong Un

Észak-Korea első embere sem szólalt meg eddig, igaz, 2016-ban is két napot kivárt, míg gratulált Trumpnak. Trump és Kim Dzsong Un kapcsolata sem volt kiegyensúlyozott, de háromszor is találkoztak személyesen. Biden ugyanakkor bűnözőnek és alacsony IQ-val rendelkező bolondnak nevezte az észak-koreai vezetőt, és jelezte, nem szorgalmazza a két ország közötti diplomáciai kapcsolatokat.

Benjamin Netanjahu

Az izraeli miniszterelnök esete speciálisabb. Netanjahu ugyan gratulált Bidennek, de a "megválasztott elnök” és „megválasztott alelnök” szavakat kihagyta az üzenetéből. Arról írt, hogy 40 éve jó kapcsolatot ápol Bidennel és Izrael nagy barátjának tekinti őt. De ezt a levelet igazából bármikor megírhatta volna. Netanjahu viszont soha nem titkolta jó viszonyát Trumppal, ráadásul az amerikai elnök alatt az USA hivatalosan is elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, és oda is költöztette az amerikai nagykövetséget. A döntést természetesen üdvözölte, és Izrael melletti kiállásnak értékelte Netanjahu.

Mohammed bin Szalman

A szaúdi koronaherceg is kilóg a sorból, mert bár ugyan gratulált Bidennek, de több mint egy napot kivárt az eredmények megjelenése után, míg a legtöbb közel-keleti vezető már szombaton reagált.

Szintén kivárt egy napot Orbán Viktor is. A magyar miniszterelnök az uniós vezetőkhöz képest későn szólalt meg, de november 8-án elküldte gratulációját az Egyesült Államok új elnöknek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A villanyautósoknak egyre több keresnivalójuk van a hazai benzinkutakon

A villanyautósoknak egyre több keresnivalójuk van a hazai benzinkutakon

A kriptovaluták csökkentik az adóbevételt az EU államaiban

A kriptovaluták csökkentik az adóbevételt az EU államaiban

200 millió forintért vásárolt lakásokat és garázst Varga Judit és férje

200 millió forintért vásárolt lakásokat és garázst Varga Judit és férje