Navalnij kémfőnöknek kiadva magát felhívta a merénylőjét, aki elmondta, hogyan mérgezték meg

Navalnij kémfőnöknek kiadva magát felhívta a merénylőjét, aki elmondta, hogyan mérgezték meg

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az orosz titkosszolgálat egyik ügynöke maga mondta el Alekszej Navalnijnak a megmérgezése részleteit, egy megdöbbentően amatőr lebukással.

Alekszej Navalnij kiderítette, hogyan mérgezték meg – írta meg a CNN. Az orosz ellenzéki politikus a Bellingcat oknyomozó újságírói hálózat és a CNN segítségével tudta meg, miként juttatták a szervezetébe a novicsok nevű idegmérget:

az egyik alsónadrágjának belsejébe csempészték be.

Onnan pedig, amint elkezdett izzadni, a bőrén át felszívódott a szer.

Adja magát a kérdés: honnan származik az információ? Erre a válasz olyan, amit elsőre elhinni is nehéz, hogy nem egy gyenge kémfilm forgatókönyvéből származik:

Navalnij egy titkosszolgálati vezetőnek kiadva magát felhívta a megmérgezésére küldött ügynököt, aki elmondott neki mindent.

Navalnij most Németországban lábadozik – hogy pontosan hol, azt titokban tartják –, onnan hívta fel Konsztantin Kudrjavcevet, a KGB-utód Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak (FSZB) azt az ügynökét, akiről az oknyomozók már kiderítették, hogy a mérgezés után a helyszínre, Tomszkba küldték a nyomokat eltüntetni. A telefonját úgy álcázták, hogy Kudrjavcev azt lássa, az FSZB központjából kap hívást. Navalnij pedigaz FSZB egyik vezetőjeként mutatkozott be, majd információkat kért arról, hogy mi történt, miért nem sikerült a merénylet. Kudrjavcev egy 45 perces beszélgetésben magyarázta el neki a részleteket.

A hibát a merénylő szerint ott követték el, hogy hagyták, hogy a repülő, amelyen Navalnij rosszul lett, kényszerleszállást hajtson végre. Ha nem engedik ezt, akkor a levegőben meghalt volna a politikus. Azt is elárulta: még valamivel több mérget is adtak, mint a halálos adag.

Navalnij augusztus 20-án ellenzékiekkel tárgyalt Szibériában, és hazafelé, a Moszkvába tartó repülőn rosszul lett. A gép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, a 44 éves politikust az ottani kórházba szállították, ahonnan később Berlinbe vitték.

Hozzászólások