szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Két előzetes bírósági eljárás már folyamatban van Matteo Salvini ellen amiatt, hogy belügyminiszterként nem engedett kikötni menedékkérőket szállító hajókat.

Rágalmazás miatt újabb bírósági eljárás indul Matteo Salvini volt olasz belügyminiszter ellen – adta hírül az olasz sajtó hétfőn. A politikus bűnözőnek és az emberkereskedők cinkosának nevezte Carola Racketét, a Sea-Watch 3 civil hajó kapitányát, aki engedély nélkül kötött ki az olasz partokon illegális bevándorlókkal a jármű fedélzetén.

Giancarlo Serafini milánói ügyész jelentette be, hogy vádat emelt Matteo Salvini ellen. Arról is beszélt, hogy mivel legfeljebb négy év szabadságvesztéssel büntethető bűncselekményről van szó, nincsen szükség előzetes bírósági meghallgatásra.

A vádemelés Carola Rackete feljelentésén alapul. A Földközi-tengeren dolgozó Sea-Watch német civil szervezet aktivistája szerint a volt belügyminiszter rágalmazta őt.

A Sea-Watch 3 holland felségjelzésű hajó kapitányaként Carola Rackete 2019. június 14-én érkezett olasz vizekre több mint ötven illegális bevándorlóval a jármű fedélzetén. A hajó nem kapott kikötési engedélyt, de tíz ember, köztük gyerekek, betegek, várandós nők partra szállhattak. A tiltás ellenére Rackete június 29-én a hajót Lampedusára irányította. A sziget kikötőjébe érkezve nekihajtott az olasz pénzügyőrség hajójának, amelyet a móló falához szorított. Racketét őrizetbe vették illegális bevándorlás pártolása és olasz hadihajó elleni támadás miatt, de az illetékes szicíliai bíróság elvetette a vele szembeni vádakat. Rackete és a Sea-Watch 2019 szeptemberében tett feljelentést, rágalmazással és „gyűlölethadjárattal” vádolva a történtek idején belügyminiszter Matteo Salvinit.

Salvini akkori és későbbi kijelentéseiben Carola Racketét törvényszegőnek, bűnözőnek, elkényeztetett gazdag kislánynak, az emberkereskedők cinkosának nevezte, aki olasz katonák életére tört. „Számomra kitüntetés, hogy egy német kommunista, migránsok taxiztatója vádol engem, aki meglékelte a pénzügyőrség hajóját!” – mondta 2019 szeptemberében.

A jelenleg ellenzékben lévő jobboldali Liga párt vezetője most úgy nyilatkozott, „miközben olaszok milliói élnek nehézségben, bizonytalanságban, félelemben az egészségügyi és gazdasági válság miatt, egyesek velem szembeni perekkel töltik az időt”.

Matteo Salvini ellen két előzetes bírósági eljárás van folyamatban a Gregoretti olasz katonai hajó, valamint a spanyol civil hajó Open Arms ügyében, amelyek automatikus kikötését a politikus belügyminiszterként szintén 2019 nyarán tiltotta meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elítélték a tíz ember halálát okozó torontói gázolás elkövetőjét

Elítélték a tíz ember halálát okozó torontói gázolás elkövetőjét

Orbán Viktornak volt egy kis ideje szidni a Néppártot és az "LMBTQ-őrületet"

Orbán Viktornak volt egy kis ideje szidni a Néppártot és az "LMBTQ-őrületet"

A Sony újabb szabadalma: banánból csinálnának kontrollert

A Sony újabb szabadalma: banánból csinálnának kontrollert