Tetszett a cikk?

Négy ember vesztette életét Oroszországban az után, hogy beoltották őket a koronavírus elleni orosz vakcinával, a Szputnyik V-vel. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) komolyan veszi az eseteket, Moszkvában viszont azt mondják, a vakcina és a halálesetek között nincs összefüggés.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az illetékes orosz hatóság, a Roszpotrebnadzor belső levelezéséből kiszivárgott beszámolók szerint négy ember halt meg nem sokkal a vakcina beadása után, hatan pedig komoly mellékhatásokról panaszkodtak – írja az Euobserver, a portál újságírói által megtekintett orosz dokumentumokra hivatkozva.

A halálos áldozatokról annyit tudni, hogy egy 51, egy 69 éves és egy 74 éves nőről van szó – a negyedik személy életkorát nem hozták nyilvánosságra – s hogy a páciensek halálát közvetlenül szív- és érrendszeri problémák, illetve a diabétesz okozta. „A halálesetekről nem lehet megállapítani, hogy azokat a Szputnyik V okozta, vagy sem” – írta az Euobserver. A komolyabb mellékhatásoktól szenvedők egyebek mellett légzési nehézségekre, hányásra, magas lázra, izzadásra, gyengeségre és szédülésre panaszkodtak.

A dokumentumok hitelességét megerősítette Gyenisz Logunov, az oltást kifejlesztő moszkvai Gamaleja Intézet egyik vezető tudósa. „Kikértem az információkat ezekről az esetekről, és megkaptam a választ. Kivizsgálták a történteket és nem találtak összefüggést a halálesetek és a vakcina között” –  mondta Logunov az Euobservernek.

Az EU gyógyszerügynöksége, az EMA is megkapta az orosz dokumentumokat, és a testület illetékesei csak annyit mondtak, komolyan veszik és kivizsgálják az ügyet. Az EMA ugyanakkor a vizsgálat végéig nem kívánja érdemben kommentálni a haláleseteket. Már csak azért sem, mert Moszkva hivatalosan is benyújtotta az engedélyeztetési kérelmet az EMA-nak és a testület így már vizsgálja a Szputnyik V hatékonyságát és biztonságosságát. A szakértők szerint Oroszországnak akkor is nyitottabbnak kellene lennie a Szputnyik V esetleges mellékhatásaival kapcsolatban, ha a négy haláleset valóban nem köthető a vakcina beadásához.

Az orosz egészségügyi ellenőrző szervezet, a Roszzdravnadzor azt állítja, folyamatosan ellenőrzi a vakcina biztonságosságát és a készítmény használatának kezdete óta egyetlen olyan haláleset sem történt, amely kapcsolatba hozható lenne az oltóanyaggal. „A nemkívánatos mellékhatások aránya 0,1 százalék. Folyamatosan megfigyeljük az esetleges káros mellékhatásokat. Azokban az esetekben, amelyekről a médiumok írnak, a koronavírussal való megfertőződés akkor következett be, amikor még nem alakult ki a megfelelő védelmi szint” – áll a közleményben.

A vakcina kifejlesztésében részt vett epidemiológus, Vaszilij Vlaszov ugyanakkor arról beszélt, hogy Oroszországban hagyományosan nem megfelelő a különféle gyógyászati készítmények okozta mellékhatások regisztrálása. „Valamennyi nem várt következményre figyelni kell, és úgy kell tekinteni rájuk, mint esetleges mellékhatásokra. Ez alapvető követelmény” – nyilatkozta azokra a vádakra utalva, hogy az oroszországi ellenőrzési gyakorlat átláthatatlansága bizalomvesztést okozhat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!