szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

De csak a fertőzöttségi mutatókban jobban álló térségekben. Másutt, például a fővárosban marad a szigor.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Norvégia enyhít a koronavírus-járvány miatt bevezetett egyes korlátozásokon, és lehetővé teszi a nagyobb létszámú találkozókat magánházakban és a különböző rendezvényeken – jelentette be kedden Erna Solberg miniszterelnök. A nemzeti szintű enyhítés nem vonatkozik azokra a területekre, ahol a fertőzöttségi arányok a legnagyobbak, így a fővárosi régióra sem.

A kormányfő egy sajtótájékoztatón kijelentette: a fertőzöttségi mutatók általánosságban alacsonyak jelenleg, a kórházi kezelésre szorulók száma kisebb.

Bár Norvégiában a koronavírus-fertőzöttek és a fertőzéshez köthető halálesetek száma az egyik legkisebb Európában, a skandináv ország szigorúbb intézkedéseket vezetett be az után, hogy a vírus fertőzőbb variánsai miatt gyors emelkedésnek indult márciusban a kórházi kezelést igénylő koronavírus-fertőzöttek száma.

Összehasonlításként az újonnan azonosított koronavírus-fertőzések számának alakulása Norvégiában és Magyarországon:

Az országban péntektől öten is összegyűlhetnek az otthonokban az eddigi kettő helyett, az éttermek pedig bizonyos feltételek mellett felszolgálhatnak alkoholt.

Solberg a múlt héten ismertetett egy négylépcsős tervet a korlátozások enyhítésére, amiből hármat reményei szerint július végéig sikerül megvalósítani.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!