Tetszett a cikk?

Ángyán József levelét megírta: vidékfejlesztés alatt sajnos egyelőre azt kell érteni, hogy a korrupt fideszes hátország pótkocsis traktorral lopkodja a pénzt és a földet. Nemcsak azt, ami nincs lecsavarozva, de még azt is, ami a föld alatt van.

Az effajta vádak eddig is felbukkantak itt-ott, korrupcióról mindig mindenhol hallani, a vidékfejlesztés pedig Torgyán József óta szimbóluma annak. Nem volt ez sohasem hihetetlen, lévén, hogy a mezőgazdaság az egyik olyan terület, ahol a nagybirtokostól a napszámosig mindenki esküdt ellensége a tiszta versenynek, átláthatóságnak és a mindenkori törvényességnek.

Most viszont nem egy taxisofőr vagy szarkavaró publicista vádaskodik légből kapott félinformációk alapján. Hanem a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára vette észre, hogy a nemzeti burzsoázia úgy hordja haza a magyar vidéket, mintha lomtalanításon lennének. És mint mondja, ő ez ellen nem tehetett semmit.

Ami az ő helyzetében érdekes megállapítás. Elmehetett volna például a miniszteréhez, hogy te Sanyi, mégis mi megy itt, fel kellene lépni, nem erre adtak nekünk az emberek felhatalmazást. Nos, ezt valószínűleg megtette, és Sanyi széttárta a karját, felfelé mutogatott, aztán a szájára és végül a nyakára.

Vagy csinálhatta volna azt, ami minden állampolgár kötelessége, ha bűncselekmény jut a tudomására. Összegyűjteni a rendelkezésére álló bizonyítékokat, szerződéseket meg jegyzőkönyveket, és megtenni a feljelentést. Vagy legalább kinyomni a sajtónak. Itt jegyzem meg, hogy a sajtó erre való, szóval ha a kedves olvasó köztisztviselő, és környezetében férgeket észlel, a mentesítést bízza nyugodtan a nyilvánosságra. Zsebszerződéseket, lehallgatott üzelmeket, plágiumbizonyítékokat teljes diszkréció mellett, ingyen elszállítunk.

Az államtitkár ennél barátságosabb módszert választott. Orbán Viktorhoz folyamodott, hiszen úgy hitte, hogy ő mindezek felett lebeg egy szakrális buborékban, és nem is sejti, mit művelnek az ismerősei a közvagyonnal.

Orbán azonban nem fogadta őt.

Ez elsőre olyan, mintha a miniszterelnököt kicsit sem zavarná a korrupt privatizáció, amennyiben azt nem a kommunisták, hanem az ő haverjai követik el, szóval hogy Orbán Viktor lényegében egy büdös kommunista. Ehhez képest mára megérkezett a csattanós cáfolat: érvényben van a régi ígéret, miszerint aki a kasszába nyúl, annak levágják a kezét.

Éberség!

Természetes, hogy a miniszterelnök nem áll le lelkizni egy gyönge bábbal, aki azzal szalad a szoknyája alá, hogy a vazallusok már az irodájából is ellopták a vécépapírt, és ő nem tud ellenük védekezni. Az ilyen ember alkalmatlan a feladatára, ide férfi kell.

A jelek szerint Orbán igenis komolyan vette a korrupció hírét, és most a legkiválóbb harcosát indítja ellene. Budai Gyula nem fog tétovázni, ha feljelentést kell tenni. Eddig sem tétovázott, igazi, mániákus igazságkereső. Ha ő azt vette a fejébe, hogy utánajár, mit keres Oszkó Péter a Wizz Airben, akkor nem lehet kizökkenteni semmivel. Hát most majd lesznek kellemetlen kérdések. Mit keres Selmeczi Gabriella Abádszalókon? Miből és hogyan lett Lázár János és Rogán Antal erdeje-mezeje?

Bizony, még a kormánybiztos kollégák sem alhatnak nyugodtan, ha valami turpisságba keveredtek. Budai Gyula nem viccel, amibe belefog, azt felgöngyölíti. Legfeljebb a végén kiderül, hogy nem volt simli – de attól még az éberség nem lankadhat. Ráadásul épp most jöttek ki a vagyonnyilatkozatok, be lehet rendelni egyenként a tisztelt képviselőtársakat, és felkérdezni őket, hogyan is lett nekik a fizetésükből vármegyéjük. Aztán jöhetnek az offshore-lovagok, és végül minden elszámoltató ősellensége, Szauron.

Ideje volt már a határozott hadüzenetnek. Amúgy is folyik a nyomozás a Magyarországot megnyomorító spekulánsok után, tele van velük a töke a népnek. Végre a nyomukra akadtunk: nem a londoni tőzsdén bujkáltak, hanem idehaza. Kihallatszott már a leghűségesebb táborból is az elégedetlenség és a fintorgás, ha szóba került a zsákmányszerzés és a hűbéri rendszer. Az ilyen haszonlesők belülről rágják szét a nemzeti együttműködést, ha nem kergetik végig őket a történelem főutcáján. A korrupt privatizációs szerződések felülvizsgálata ősi jobbos követelés, amely végre valóra válhat. Szép, ropogós, friss ügyek ezek, nem évültek el, még a tinta se száradt meg rajtuk. Az eddig oly nyomorultul teljesítő elszámoltatási kormánybiztos most remekelhet.

Már ha nem azért küldték, hogy elhallgattassa az elődjét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem dobta el a kést, agyonlőttek egy fekete férfit a rendőrök Philadelphiában

Nem dobta el a kést, agyonlőttek egy fekete férfit a rendőrök Philadelphiában

Engedjék be soron kívül a vallási vigasztalást végzőket az egészségügyi intézményekbe – kéri Kásler

Engedjék be soron kívül a vallási vigasztalást végzőket az egészségügyi intézményekbe – kéri Kásler

540 milliárd forintot nem tudott tavaly behajtani a NAV

540 milliárd forintot nem tudott tavaly behajtani a NAV