Tóta W. Árpád
Tóta W. Árpád

Küszöbön a mesterséges intelligencia. Buta népnek nem lesz hazája. És a magyar nem okos.

 

A Turing-teszt azt próbálja mérni, hogy a kommunikációban mikor érik el a számítógépek azt a szintet, ahol a program adta válaszokat már nem lehet megkülönböztetni egy emberétől. A módszer vitatott, de a határvonalat alighanem jól lőtte be a teszt névadója, Alan Turing. Ha valakivel lehet értelmesen csevegni, azt már ma is megbecsüljük a Facebookon, tehát ha idáig eljut a gép, az tényleg fordulópont.

A tesztet most teljesítő szoftver egy 13 éves ukrán fiút szimulál, meg is jegyzik a kommentárok, hogy a fejlesztők direkt alacsonyra tették a lécet, hiszen egy ukrán gyereknek nem kell mindent tudnia, de még csak tökéletesen angolul sem. De azért olyan nagyon nyugodtan ne üljünk a sámándobunkon. Az előrejelzés szerint körülbelül 2025-ben már nem lesz szükség magyarokra.

Egy ilyen mesterséges intelligencia úgy működik, hogy van neki egy adatbázisa szavakból, mondatokból, témákból és társalgási fordulatokból, aztán azokat próbálja kombinálni a kérdéseknek megfelelően. Egyelőre természetesen nem érti, amit mond, csak reflexekkel operál, és amikor elkap egy kulcsszót, akkor löki a kapcsolódó mantrát. Ezt a teljesítményt lehet fitymálni, de vegyük észre, hogy Eugene, a programgyerek már most ki tudna váltani a kétszáz magyar országgyűlési képviselőből legalább százhatvanat. Alacsony léc az lett volna, nem az ukrán fiú.

Ő az a kugli

Nézzünk egy példát találomra. Minden héten készülhetne egy ilyen. Ezeket gépesíteni gyerekjáték.

Mit is kell tudnia egy ilyen robotnak? Egyenletes tempójú haladás, tereptárgyak kikerülése: nem gond, a jobb takarítógépek simán megoldják a Parlamentben, a Google autója meg városi forgalomban is. Csak az adatbázist kell feltölteni a lehetséges válaszokkal. A legegyszerűbb modellt ukrán gyerekek is elkészíthetik egy friss burgonyából és rézdrótból: ez úgy tesz, mintha nem is hallaná, hogy beszélnek hozzá. Legfeljebb arra válaszol, hogy akar-e válaszolni, mégpedig olyasmit, hogy „nyeöm”. Ennyire egy tökkel is lehet beszélgetni, ehhez nem kell államtitkár sofőrrel.

Habár ez az alany felveti más csúcstechnológiák dilemmáit is, nevezetesen a klónozásét. Lehet, hogy nem sikerült a kísérlet, és kifogyott a dagasztógépből a tojásfehérje, amikor az agyát kellett volna legyártani.

Aztán vannak fejlettebb, de még mindig fogaskerekekkel és viaszhengerrel utánozható minták: ezek bármilyen kérdésre megmondják, hogy a kormányfő így döntött, és kész.

Érdekesebb, középiskolásoknak való feladat olyan droidot szerkeszteni, amelyik a kérdés témájában el tud darálni néhány látszólag releváns mondatot: ha stadionokról kérdezik, akkor aranycsapatozik, ha nőkről, akkor kifejezi nagyrabecsülését, vagy benyögi, hogy a férfi legyen férfi. Ebből aztán kerekednek vicces párbeszédek, mert a buta gép persze eltéved az adatbázisában néha, és olyankor az egyenjogúság felvetésére a műúszásról kezd szövegelni. Vagy a Wizz Airről.

Könnyű belátni a Turing-teszt jelentőségét, ha kiszámoljuk, hogy egy ilyen burgonyaszinten vegetáló csicskának a havi üzemeltetésére mennyit költünk, míg a robotot csak egyszer kell megvenni, aztán minimális karbantartás mellett évekig tudja lökni a kérdésekre, hogy nincs véleménye. Hatalmas rezsicsökkentésre van itt kilátás, legelőször például ki lehet rúgni a rezsicsökkentési kormánybiztost, mert gombelemről is meg lehet oldani ugyanezt.

Kötényembe beleférne

Nagyobb baj, hogy a világnak se mutatunk sokkal többet. A hivatalos magyar állam legalábbis a végletekig banális. Belefér a hozzájárulásunk egy okostelefonos alkalmazásba. Olyasmi lehetne, mint a tamagocsi. Egy kis zsebmagyar, tétova teve, egy magyar Furby, előre kódolt szövegekkel.

Tudna például kommunistázni bármilyen kontextusban. Tiszteletet a magyaroknak, ezt mindig bedobná, amikor valamit nem ért. Ha leszidják vagy nem etetik, előadja a számot arról, hogy őt folyton bántják, pedig mindig mindenkivel arkangyal volt. És azért bántják, mert magyar, sőt Magyar, de hát nem kell neki tökéletesen ismernie a saját nyelvét se. Beszélne más ellenségeiről is, a Bilderbergről, a vad norvégokról; de volna egy egész modul a dicsőséges múltról, miszerint ő lovagolt régen, meg sokkal nagyobb is volt, fáj neki Trianon, és ő bizony keresztény és megvédte Európát, és a magyar lányok a legszebbek a világon. És mi győztük le a Szovjetuniót, és volt magyar űrhajós is, szerencsére annyira okosan győztük le a szovjeteket, hogy végvonaglásukban még pont fel tudták vinni a Farkas Bercit.

És azok voltak a szép idők. Amikor még nem volt bezárva ebbe a dobozba, mert nem kellett szembesülnie azzal, hogy minden népnek és minden afrikai törzsnek vannak történelmi sérelmei meg dicső múltja, viszont amelyiknek nincs semmi mása, az a dobozban végzi, mert nincs szükség rá a fizikai valóságban. Aki megelégszik egy zsebszámológép intelligenciájával, az így jár.

Azokat a dobozokat lassan elkezdik gyártani. A magyaroknak erre a folyamatra lényegében semmilyen hatásuk nincsen, tök mindegy, tetszik-e nekik vagy sem. A buta nemzetek pont úgy fognak járni, mint a képzetlen munkaerő: egy darabig még illemből dolgoztatják őket, de aztán átveszi a helyüket a gép, felkerülnek a polcra, az ukrán kisgyerek mellett letölthető a kifejlett magyar is. Nem lesz egy nagy játékélmény persze, de pár napig el lehet szórakozni vele, amíg ki nem jön valami érdekesebb figura, amelyiknek vannak legalább csápjai is a múltja meg a sérelmei mellé.

Minderre nyugodtan lehet azt válaszolni, hogy Alan Turing buzi volt. Passzolni fog a zsebmagyar adatbázisába.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!