szerző:
Dobos Emese
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A szennyezett levegő súlyos megbetegedésekhez vezet, ami most különösen veszélyes a tüdőt megtámadó koronavírus-járvány alatt. Magyarország pedig nagyon nem áll jól ezen a téren.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

A koronavírus-járvány miatti leállások egyik nagy eredménye, hogy világszerte tisztább lett a levegő és csökkent a károsanyag-kibocsátás. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) március végén tette először közzé a mérései eredményeit: a lezárt, kiürült utcáknak és a minimális forgalomnak köszönhetően az olasz nagyvárosokban néhány hét alatt közel 30 százalékkal csökkent a levegő nitrogén-dioxid-tartalma. Számos európai nagyvárosban – így Barcelonában, Lisszabonban és Madridban is – közel a felére csökkent a tavaly ugyanekkor mért értékhez képest.

Ez már csak azért is fontos, mert egy harvardi elemzés szerint nagyobb arányban követel halálos áldozatokat a vírus ott, ahol magas a légszennyezettség, mint ott, ahol tisztább a levegő – ahol az elmúlt években akár csak kis mértékben is emelkedett a levegőbe kerülő szennyeződés, ott 15 százalékkal nő a koronavírus-járvány halálozási rátája.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is arra hívta fel a figyelmet korábban, hogy elég, ha csak rövid ideig vagyunk kitéve magas légszennyezettségnek, az már súlyosbítja a koronavírus-megbetegedést. Az Európai Közegészségügyi Szövetség (EPHA) is már korábban figyelmeztetett, hogy

Európában a vezető halálozási ok a légszennyezés, ami magas vérnyomáshoz, cukorbetegséghez és légzőszervi megbetegedésekhez is vezet – ezek mind olyan egészségügyi problémák, amelyek súlyosbító körülménynek számítanak a koronavírus-járvány idején.

A harvard kutatói szerint ő esetükben hússzor nagyobb az esélye annak, hogy a járvány végzetes lesz. Ide kapcsolódóan megemlítik, hogy a 2003-as SARS-járvány halálozási aránya és a légszennyezettség között is erős összefüggés volt kimutatható. Korábban olasz kutatók is megállapították, hogy egyértelmű összefüggés van az ország északi részének magasabb halálozási rátája és a légszennyezettség között. A Harvard kutatói éppen ezért azt javasolják, hogy ahol magasabb a légszennyezettség, tegyenek extra óvintézkedéseket a járvány terjedésének megfékezése érdekében és hangsúlyozták a már meglévő légszennyezettségre vonatkozó szabályozások érvényre juttatását: azokban az országokban, ahol nem teszik meg a légszennyezettség javítására vonatkozó lépéseket, halálos következménnyel járhat a koronavírus-járvány.

Ezek után nem meglepő, hogy a Stanford Egyetem tudósai arra az eredményre jutottak, hogy Kínában 77 ezer életet menthetett meg a koronavírustól a szigorú lezárások miatt csökkenő légszennyezés.

A rossz hír, hogy itthon pedig nem állunk jól ezen a téren. Magyarország légszennyezettségi szempontból az Európai Unió legrosszabb területei közé tartozik, évente 12-13 ezer ember hal meg idő előtt ennek következtében, a folyamatosan határérték feletti PM10 szennyezettség miatt már EU-s bírósági eljárás folyik Magyarország ellen, míg az nitrogén-dioxid-szennyezettség miatt kötelezettszegési eljárás – figyelmeztet Simon Gergely, a Greenpeace tiszta levegő kampányosa és regionális vegyianyag-szakértője. 

Klicsko maradhat a kijevi polgármester

Klicsko maradhat a kijevi polgármester

Kellene még némi segítség az öt unokát nevelő nagyszülőknek

Kellene még némi segítség az öt unokát nevelő nagyszülőknek

Milyen előnye van felnőttként annak, aki gyerekként videojátékozik?

Milyen előnye van felnőttként annak, aki gyerekként videojátékozik?