szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A koronavírus terjedése felgyorsult és kiterjedt a korlátozások lazítása óta, a sáskák pedig elpusztíthatják az ország nyári termésének egészét.

Koronavírus-világjárvány
Több mint 11,5 millióan fertőződtek meg, és csaknem 600 ezer beteg halálát okozta a 2019 végén kitört koronavírus-járvány világszerte. A pandémia felbecsülhetetlen gazdasági károkat okozott annak ellenére, hogy a járvány csillapodásával mind több országban elkezdték enyhíteni a korlátozásokat. (Igaz, több helyen már ismét szigorításokat vezettek be.) Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

Az egészségügyi hatóságok csütörtökön közölték, hogy egy nap leforgása alatt 6500-zal nőtt az országban a koronavírussal fertőzöttek száma, ami újabb rekordmértékű növekedés. Ezzel a fertőzöttek száma 158 332-ra emelkedett, és 4531-en haltak meg. A vírus terjedése felgyorsult és kiterjedt azóta, hogy a kormány a hónap elején elkezdett lazítani a karanténon, amely az egyik legszigorúbb a világon. A gazdaság hirtelen leállása, a március 25-én bevezetett vesztegzár nyomán az országban 25 százalékra ugrott a munkanélküliség.

Mérete és nehézkes államapparátusa miatt India a világ egyik legsérülékenyebb országa a koronavírussal szemben. Narendra Modi miniszterelnök kormánya arra készül, hogy a hét végén újabb irányelveket határoz meg a koronavírus elleni küzdelemben, feltehetően meghosszabbítja a karantént a leginkább sújtott térségekben, míg máshol a gazdasági tevékenység fellendítését célozza meg.

Az országnak ugyanakkor más problémával is meg kell küzdenie. Újdelhiben kedden a hőmérő higanyszála 47,6 Celsius-fokra kúszott fel, ez volt az elmúlt 18 év legmelegebb májusi napja. Az ország legnagyobb állama, Rádzsasztán sivatagos területein ötven fokot mértek azok után, hogy a múlt hónap volt minden idők legmelegebb áprilisa. Az országban súlyos a vízhiány, tízmilliók nem jutnak ivóvízhez, sokaknak pedig nem futja légkondicionálóra.

Az Aphan ciklon – amely a múlt héten söpört végig a Bengáli-öblön – hatalmas mennyiségű nedvességet szívott el. Ez száraz, forró légáramlatok kialakulásához vezetett, ez vezetett a hőhullám kialakulásához a középső és az északi területeken. A ciklon miatt 2 millió embert kellett evakuálni.

Ezzel egy időben sivatagisáska-rajok pusztítottak India belsejében, újabb csapást mérve a térségre, amely a karantén okozta gazdasági károkkal is küzd. Az indiai sáskafigyelő szervezet egyik vezetője azt mondta, hogy megpróbálják útját állni a sáskajárásnak, még mielőtt megkezdődik a párzási időszak a júliusban beköszöntő monszun idején. Ha kudarcot vallanak, a sáskák elpusztíthatják India nyári termését. 

Beárazták a norilszki olajkatasztrófát, hatalmas a kár

Beárazták a norilszki olajkatasztrófát, hatalmas a kár

Új szélrekord született Budapesten

Új szélrekord született Budapesten

Annyi a baleset a zebrákon, hogy törvénymódosítás jöhet miattuk

Annyi a baleset a zebrákon, hogy törvénymódosítás jöhet miattuk