szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A vitorlások kihajózhatnak a nyílt tengerre, de nem maradhatnak a part közelében, ahol augusztus óta rendszeresen támadják őket kardszárnyú delfinek csoportjai. Éretlen tinédzser orkák duhajkodnak egy biológus szerint, más tudósok a pusztulás felé tartó populációt érő stresszt sejtik a háttérben.

Ideiglenesen betiltotta a vitorláshajók forgalmát mintegy 100 kilométernyi sávban északnyugati, atlanti-óceáni partvidékén Spanyolország a kardszárnyú delfinek támadásai nyomán. A spanyol közekedési tárca keddtől egy hétre rendelt el hajózási tilalmat a 15 méter alatti vitorlásokra.

A vitorlások kihajózhatnak a nyílt tengerre, de nem maradhatnak a part közelében. A rendelkezés mind a tengeri emlősök, mind a hajók védelmét célozza és kiterjeszthető a kardszárnyú delfinek vándorlási útjait követve – olvasható közleményükben.
   
Az utóbbi időben több hajós is arról számolt be, hogy a kardszárnyú delfinek csapatostul támadták meg őket. Volt, hogy a delfinek eltörték a kormánylapátot, és már sérülést is okoztak embernek. Az első támadást augusztus 19-én jelentették a spanyol közlekedési minisztériumnak.

A Guardian által megszólaltatott gibraltári kutatók nem zárják ki, hogy az orkák különös viselkedését a veszélyeztetett populációban kialakult stressz okozza. Ugyanakkor Bruno Diazt, az MTI által idézett biológst látszólag nem hozták zavarba a mindeddig példátlan események. Szerinte arról lehet szó, hogy az orkák egy kicsit hevesebben játszanak. Mint fogalmazott:

Éretlen tinédzser orkák duhajkodhattak.

Kardszárnyú delfinek támadják a hajókat a spanyol partoknál

Különös módon kommunikálnak a Ross-tengeri, vagyis C típusú kardszárnyú delfinek. Az ausztrál Curtin Egyetem vezette kutatás szerint a gyilkos bálnák legkisebb típusa 28 összetett hangot alkalmaz, köztük felpattanó-pulzáló hangokat és füttyöket, hogy így kommunikáljanak a családtagokkal.

Kedden tudta meg az osztály, hogy már hatodik napja karanténban vannak

Kedden tudta meg az osztály, hogy már hatodik napja karanténban vannak

Bemutatkoznak a macedón írók, akik szerint az irodalom az ellenállás egyik formája

Bemutatkoznak a macedón írók, akik szerint az irodalom az ellenállás egyik formája

A hétvégén lesz idén utoljára autómentes a pesti rakpart

A hétvégén lesz idén utoljára autómentes a pesti rakpart