Nincs könnyű dolga, ha fenntartható olajat szeretne

A főzéshez használt növényi olajok sok gondot okozhatnak: ilyen az erdőirtás, a jelentős vízhasználat, vagy hogy a növények termesztése során tönkreteszik a talajt.

  • hvg.hu hvg.hu
Nincs könnyű dolga, ha fenntartható olajat szeretne

Zhvg

A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.

A pálmaolajról már lassan mindenkinek az erdőirtás és az elárvult orángutánbébik jutnak eszébe. A Greenmatters.com arra a kérdésre kereste a választ, hogy melyik, főzéshez használt növényi olaj a legfenntarthatóbb?

Arra hívták fel a figyelmet, hogy míg az olívaolaj az, amihez a leggyakrabban nyúlunk, csak akkor minősül fenntartható választásnak, ha organikus, bio változatot választunk belőle. A „sima” előállítása ugyanis az olívafák és a mediterrán országok esetében végeredményben jelentős talajeróziót eredményeznek és sok rovarirtószert is felhasználnak ehhez.

Ugyanez a gond az ún. növényi olajjal, amit szójából, kukorica-, canola-, mogyoró-, olíva-, szezám- és napraforgó-, valamint pálmaolajból állítják elő és mivel számos összetevője van, nehéz lenne a végére járni, melyiknek hol és milyen ökológiai lábnyoma van.

A napraforgótermesztéshez pedig rengeteg vízre, illetve az olaj előállításához jelentős energiára van szükség.

A kókuszolaj pedig a pálmaolajhoz hasonlóan egyre nagyobb mértékű erdőirtáshoz járul hozzá – ugyanez a helyzet az avokádóból készült olajjal is. Kutatók nemrég arra hívták fel a figyelmet, hogy ha azt a szempontot vesszük figyelembe, hogy hány állatfajt veszélyeztet a termelés, akkor a kókuszolaj miatt ötször több állatfaj kerül veszélybe, mint a pálmaültetvények miatt.

A lap azt javasolja, hogy organikus és fair trade olajat válasszunk, és kerüljük a pálmaolajat, ha csak tehetjük.