szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Dél-Ázsiában a legmagasabb a légszennyezettség és a vetélések száma is, így a tudósok a kettő közötti összefüggést vizsgálták.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Azok a dél-ázsiai terhes nők, akik magas légszennyezettségnek vannak kitéve, nagyobb arányban szenvedhetnek el vetélést és a koraszülés kockázata is nő – figyelmeztet egy új, a Lancet Planetary Health szaklapban megjelent kutatás, amelyről a CNN számolt be.

Dél-Ázsiában a legszennyezettebb a levegő és a vetélések száma is ott a legmagasabb a világon, így a tudósok a kettő közötti összefüggéseket kutatták.

A kutatók eredményei szerint a szennyezett levegő a legérintettebb térségekben – így Indiában, Bangladesben és Pakisztánban – évente majdnem 350 ezer vetélésért tehető felelőssé. A kutatás során több évtizedre vonatkozó egészségügyi adatokat és kérdőíveket vetettek össze a légszennyezettséget mutató műholdas felvételekkel.

A tudósok szerint, ha Indiában az Egészségügyi Világszervezet által megadott határértéken belül tartották volna a légszennyezettséget, s így a szállópor-koncentrációt, az a vizsgált időszak alatt (így 2000 és 2016 között), Indiában megelőzhető lett volna a vetélések körülbelül 7 százaléka.

A kutatás eredményei szerint egyébként a vidéken élő és az idősebb várandós nők nagyobb kockázatnak vannak kitéve a légszennyezettség miatt a terhességük alatt, mint a városokban élő, fiatalabb nők.

Ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy további kutatásokra van szükség, hogy pontosabb képet kapjunk arról, hogyan is befolyásolja a terhességet a légszennyezés, azonban azt kihangsúlyozták, hogy a főként a közlekedés és a fosszilis tüzelőanyagok révén keletkező légszennyezettség biztosan jelentős kockázatot jelent a terhes nők számára a szegényebb és a közepes jövedelmű országokban.

Koronavírus: 6369 fertőzöttet találtak, 143 ember elhunyt

Koronavírus: 6369 fertőzöttet találtak, 143 ember elhunyt

Agysérüléstől az izmok elsorvadásáig – Magyarországon is egyre több volt Covid-beteg szorul rehabilitációra

Agysérüléstől az izmok elsorvadásáig – Magyarországon is egyre több volt Covid-beteg szorul rehabilitációra

Az oltási főpróba bedőlt, és a kormány még tartozik egy magyarázattal

Az oltási főpróba bedőlt, és a kormány még tartozik egy magyarázattal