Nagy bejelentés a Facebooktól: elérték a nettó karbonsemlegességet

Nagy bejelentés a Facebooktól: elérték a nettó karbonsemlegességet

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Már teljes egészében megújuló energia felhasználásával működik a Facebook – legalábbis az egyenlet végén, papíron.

A Facebook elérte a nettó zéró károsanyag-kibocsátás szintjét – jelentette be a vállalat. A világ legnagyobb közösségi hálózatának üzemeltetője szerint az elmúlt 3 évben 94 százalékkal csökkentette az üvegházhatású-gáz kibocsátását, a működését pedig immár 100 százalékban megújuló energiaforrásokból biztosítja.

A következő cél, hogy 2030-ra a cég teljes beszállítói lánca karbonsemlegesen működjön – emlékeztet a Guardian.

A Facebooknak jelen állás szerint hat gigawattnyi nap- és szélenergia-termelésre van élő szerződése – összehasonlításképp: a paksi atomerőmű négy blokkjának névleges összkapacitása 2 gigawatt. Ezek a szerződések 63 különböző erőmű-projektet érintenek 18 amerikai államban és 5 országban.

Bár a Facebook elegendő megújuló energiát vásárol a működéséhez, ez persze nem jelenti, hogy soha ne használna nem zöld energiát, a szervereket nem lehet leállítani, ha épp a hálózatban nem áll rendelkezésre megújuló forrásból származó áram. Viszont a cég megújulóenergia-bizonyítványok vásárlásával papíron 100 százalékban fedezi a fogyasztását.

A cég a megújulófogyasztás mellett például igyekszik javítani adatközpontjainak hatékonyságát.

A világ nagy techvállalatai afféle kibocsátáscsökkentési versenyben vannak egymással – a Google már 2020 szeptemberében bejelentette, hogy elérte a nettó karbonsemlegességet.

Akadnak azért fennakadások a klímasemlegességi elköteleződésekben, októberben derült ki, hogy a Facebook csak az év első felében 51 különféle hirdetést fogadott be (pénzért, természetesen), amelyek mind tagadták a klímaváltozást. A hirdetési pénzzel megtolt tartalmakat a platform felhasználói 8 milliószor látták.

Hozzászólások