Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"97fc49d2-54e4-4677-936e-05abc839b5a0","c_author":"hvg360","category":"360","description":"Walt a Die Pressének adott interjújában a Trump beiktatása után várható Európa-Egyesült Államok-kapcsolat mellett többek közt a jelenlegi világrend széteséséről, Putyin alkuképességéről, és az amerikai-kínai konfliktusról beszélt.","shortLead":"Walt a Die Pressének adott interjújában a Trump beiktatása után várható Európa-Egyesült Államok-kapcsolat mellett...","id":"20241215_die-presse-stephen-walt-europa-egyesult-allamok-kina-ukrajna-oroszorszag-trump-putyin-nato","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/97fc49d2-54e4-4677-936e-05abc839b5a0.jpg","index":0,"item":"369d30a3-0489-448e-aaf1-d99b3431ca83","keywords":null,"link":"/360/20241215_die-presse-stephen-walt-europa-egyesult-allamok-kina-ukrajna-oroszorszag-trump-putyin-nato","timestamp":"2024. december. 15. 09:00","title":"Donald Trump akár még a NATO-ból is kiléphet, állítja Stephen Walt politológus, a Harvard professzora","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"1297bd5d-2912-4127-bc32-fef091a0d588","c_author":"Farkas Zoltán","category":"360","description":"","shortLead":"","id":"20241214_hvg-esterhazy-peter-mercedes-benz-pozsony-2017","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/1297bd5d-2912-4127-bc32-fef091a0d588.jpg","index":0,"item":"d659ecb9-5eba-4623-9122-0c05f725bd41","keywords":null,"link":"/360/20241214_hvg-esterhazy-peter-mercedes-benz-pozsony-2017","timestamp":"2024. december. 14. 18:10","title":"„Magyarok? Szlovákok? Osztrákok? Törökök?” – ilyen volt az Esterházy-féle Mercedes Benz Pozsonyban, 2017-ben","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"f90da1fa-9b09-4cc2-a1a7-4a043fdb3d98","c_author":"Maltofer","category":"brandchannel","description":"A vas alapvető szerepet játszik az emberi szervezet működésében, különösen az oxigén szállításában és a sejtek energiatermelésében. Vas nélkül alig marad energiánk, súlyos esetben nehezebben lélegzünk – ezekből is látszik, hogy a megfelelő vasbevitel kulcsfontosságú az egészségünk megőrzéséhez. Ebben a cikkben összegyűjtöttük az ajánlott napi beviteli értékeket, valamint a vaspótlás szükségességét és hatékonyságát a különböző életszakaszokban és egészségi állapotokban.","shortLead":"A vas alapvető szerepet játszik az emberi szervezet működésében, különösen az oxigén szállításában és a sejtek...","id":"20241216_Maltofer-vasbevitel-vaspotlas-vashiany-megelozes-egeszseges-etrend","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/f90da1fa-9b09-4cc2-a1a7-4a043fdb3d98.jpg","index":0,"item":"1ca210c8-71e5-4abc-ba09-c92273e55837","keywords":null,"link":"/brandchannel/20241216_Maltofer-vasbevitel-vaspotlas-vashiany-megelozes-egeszseges-etrend","timestamp":"2024. december. 16. 07:30","title":"Vasbevitel és vaspótlás: ne keverje össze!","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":true,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":true,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":"Maltofer","c_partnerlogo":"1dd80d49-1e3d-434d-9ee9-12d080583b87","c_partnertag":""},{"available":true,"c_guid":"f77f287b-12c9-485d-a12a-fd3655907710","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"A kecskeméti büntetés-végrehajtási intézetbe kerül. ","shortLead":"A kecskeméti büntetés-végrehajtási intézetbe kerül. ","id":"20241214_30-napig-biztosan-racs-mogott-marad-Till-Tamas-gyilkosa-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/f77f287b-12c9-485d-a12a-fd3655907710.jpg","index":0,"item":"6e4f354f-5b06-4432-a091-303bf6b063c4","keywords":null,"link":"/itthon/20241214_30-napig-biztosan-racs-mogott-marad-Till-Tamas-gyilkosa-ebx","timestamp":"2024. december. 14. 11:25","title":"30 napig biztosan rács mögött marad Till Tamás gyilkosa","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"27d83d5b-38df-450f-b634-1f9750cd36be","c_author":"Gyükeri Mercédesz","category":"kkv","description":"Szélsőséges időjárás, szélsőséges trendek, megélhetési válság és a Z-generáció változó szokásai mind befolyásolhatják a minőségi borpiac helyzetét. Elfordulunk a bortól, vagy nincs ok aggodalomra? Palotai Zoltánnal, a Bortársaság társtulajdonosával, kiskereskedelmi üzletágának vezetőjével és Csizmadia Bencével, a társaság választékfejlesztésért felelős vezetőjével beszélgettünk.","shortLead":"Szélsőséges időjárás, szélsőséges trendek, megélhetési válság és a Z-generáció változó szokásai mind befolyásolhatják...","id":"20241215_borpiac-borfogyasztas-bortarsasag-palotai-zoltan-interju-csizmadia-bence-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/27d83d5b-38df-450f-b634-1f9750cd36be.jpg","index":0,"item":"022a3a7c-02b4-49ec-b77d-9712feb25f88","keywords":null,"link":"/kkv/20241215_borpiac-borfogyasztas-bortarsasag-palotai-zoltan-interju-csizmadia-bence-ebx","timestamp":"2024. december. 15. 13:00","title":"„Ilyen brutális szárazságban a mandula mellett a szőlő a legnagyobb túlélő”","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"005e4d6d-9aa8-4084-ac5b-2000c71982a3","c_author":"Ford KKE Kft.","category":"brandchannel","description":"A fővárosból vidékre költözés alaposan átformálja egy család életét, ez pedig a közlekedés terén is megmutatkozik. Szerzőnk nemrég települt át Budapestről egy vidéki kisvárosba, ami egy új autó beszerzését is szükségessé tette számukra. Szubjektív beszámoló az autóválasztás szempontjairól és az első tapasztalatokról.","shortLead":"A fővárosból vidékre költözés alaposan átformálja egy család életét, ez pedig a közlekedés terén is megmutatkozik...","id":"20241125_fordmagyarorszag_Uj-Ford-Kuga-miert-jo-dontes-egy-full-hibrid","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/005e4d6d-9aa8-4084-ac5b-2000c71982a3.jpg","index":0,"item":"65daad25-ca10-497c-af7e-949413a19a1c","keywords":null,"link":"/brandchannel/20241125_fordmagyarorszag_Uj-Ford-Kuga-miert-jo-dontes-egy-full-hibrid","timestamp":"2024. december. 15. 15:30","title":"Ilyen a Ford új családi autója","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":true,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":true,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":"Ford Közép- és Kelet-Európai Kft.","c_partnerlogo":"cc7ea449-d2a8-423d-ac2e-cc71c2f7b6d5","c_partnertag":""},{"available":true,"c_guid":"765298d5-2118-43b7-ab81-a2fc65b4059f","c_author":"hvg.hu/MTI","category":"vilag","description":"Már vannak bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy Oroszország megkezdte az Észak-Koreából átvezényelt katonák bevetését az ukrán erők elleni támadásokban – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton a Telegramon.","shortLead":"Már vannak bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy Oroszország megkezdte az Észak-Koreából átvezényelt katonák bevetését...","id":"20241214_Zelenszkij-eszak-koreai-katona-front","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/765298d5-2118-43b7-ab81-a2fc65b4059f.jpg","index":0,"item":"9a3ac5ac-b2de-4082-b978-3ea982a491f4","keywords":null,"link":"/vilag/20241214_Zelenszkij-eszak-koreai-katona-front","timestamp":"2024. december. 14. 17:39","title":"„Számottevő a veszteség a körükben” - Zelenszkij szerint bizonyítékaik vannak, hogy észak-koreai katonák harcolnak ellenük","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"0edfd235-f76d-4303-b025-863feb61ab93","c_author":"MTI","category":"sport","description":"Klujber Katrint az olimpián is a legjobbnak választották a posztján.","shortLead":"Klujber Katrint az olimpián is a legjobbnak választották a posztján.","id":"20241215_Harom-magyar-kezilabdazo-is-ott-van-az-Eb-alomcsapataban","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/0edfd235-f76d-4303-b025-863feb61ab93.jpg","index":0,"item":"c2131650-7f54-48cb-8201-8a02f101d898","keywords":null,"link":"/sport/20241215_Harom-magyar-kezilabdazo-is-ott-van-az-Eb-alomcsapataban","timestamp":"2024. december. 15. 15:08","title":"Három magyar kézilabdázó is ott van az Eb álomcsapatában","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Ipari enzimekkel készítenek söröket Kelet-Európában, hogy csökkenteni lehessen az erjesztési időt, és olyan jóval olcsóbb alapanyagokat is használni lehessen, melyek amúgy nem reagálnak a természetes sörélesztőre. És hogy ebből mi látszik? A csomagoláson erről semmi tájékoztatás nincs. Ami marad utána: az például a fejfájás.
Előfordult már, hogy a kibontott sörnek olyan szaga volt, mint az avas vajnak? Vagy, hogy egy sörmámoros este után majd szétrobbant a feje, pedig máskor nem szokott fájni? A szakmában 22 évet lehúzó sörfőzőmester szerint ennek oka, hogy apiac zömét kezükben tartó nagy gyártókgazdaságossági okokból bevatkoznak a sörfőzés természetes, évszádos folyamatába, és olyan ipari enzimeket használnak, melyek lehetővé teszik, hogy az erjesztés folyamata felgyorsuljon. Mellesleg a fenti ízváltozást és mellékhatásokat okozza.
Hiába keresné a címkén, hogy milyen enzimeket használnak a sör készítése során, semmit nem fog találni, ugyanis a jelenlegi szabályozás szerint azokat nem kell feltüntetni, így az sem világos, hogy melyik sörgyártó veszi igénybe a biotechnológia segítségét. A használt enzimek 99 százaléka a főzés során távozik is a sörléből, így meglehetősen nehéz a kimutatásuk.
De akkor miért baj, ha használják őket?
„A sörkészítés egyik alapanyaga a maláta, amely maga is enzimeket tartalmaz. A cefrézés során a maláta keményítőjének elcukrosításával, az enzimek segítségével lehet a cukorfokot beállítani, ami meghatározza a későbbi alkoholtartalmat. Na most, ha a maláta rossz minőségű, és kevés benne az enzim, akkor többet kéne a malátából felhasználni. Azonban az ipari gyártás során ilyenkor előszeretettel pótolják ezt mesterségesen előállított enzimekkel, amik felgyorsítják a folyamatot. Sőt, gyakran a malátát is felütik kukoricával, rizzsel vagy árpával, mert
amíg egy tonna maláta mondjuk 380 euró, addig az árpa csak 160
– mutat rá a folyamat gazdasági előnyeire a Heinekennél is több évet lehúzó, neve elhallgatását kérő szakember.
AFP / DPA / Maja Hitij
A kukoricagrízzel és a rizzsel ugyanakkor önmagában nem az a baj, hogy nem hagyományos söralapanyag, hanem az, hogy lebontásukhoz szintén hozzáadott enzim szükséges. „Az így kapott magasabb cukortartalomhoz pedig az erjesztésnél dupla adag élesztőt adnak, hogy felgyorsítsák a folyamatot, ami nemcsak magasabb alkoholtartalmat eredményez, de nem marad idő a magasabb rendű alkohol lebontására sem. Így a végén hiába adnak hozzá vizet a megfelelő alkoholtartalom beállítására, az avas vajra emlékeztető szag megmarad. A végeredmény pedig inkább sörfröccsnek nevezhető, a víz mellett ugyanis a szén-dioxidot is utólag adják hozzá” – magyarázza a sörfőzőmester, és hozzáteszi, hogy a fejfájás is a nem lebomlott, magasabb rendű alkohol számlájára írható. A fogyasztók számára egy másik szembetűnő eredmény, hogy a felgyorsított eljárás a sör viszkozitását is megváltoztatja, vagyis végeredményben kevésbé lesz sűrű az állaga, mint a hagyományos eljárással készült söré.
Az ön ízlésén is múlik
Az ipari enzimek elterjedését nemcsak a költségcsökkentés magyarázza, hanem a fogyasztói ízlés is. Sokaknak ugyanis nem jön be a markáns komlós vagy malátás íz, hanem semlegesebbre, kevésbé sör ízű sörre vágynak. Erre jók az enzimes erjesztéssel, kukorica hozzáadásával készülő sörszerű sörök, melyek jellegzetesen savanykás és kissé poshadt ízűek, de nagy tömegben fogyasztják őket.
Ma Magyarországon egyetlenegy olyan világos sör van, amit a nagyüzemek egyike állít elő, nem licenc alapján, hanem saját márkaként, és nincs benne kukoricagríz: ez a Soproni 1895, írja a Sörpont Blog, miközben a nagy sörfogyasztó nemzetek esetében (Csehország, Németország) még a nagyüzemek sem használnak kukoricagrízt (vagy a másik pótalapanyagot: rizst).
MTI / Nyikos Péter
Arról, hogy Kelet-Európában a kereskedelmi forgalomba kerülő sör előállításához egyre inkább ipari enzimeket használnak, a romániai oknyomozó műhely,a RISE Project készített tényfeltáró riportot. Ebben arról írtak, hogy minden, Romániában működő multinacionális sörgyártó – a Heineken Romania, az Ursus Breweries, a Bergenbier és a Tuborg Romania – használ ipari enzimeket, melyek segítenek abban, hogy a sörgyártás folyamata felgyorsítható legyen, és hogy olyan olcsó alapanyagokat is tudjanak használni, mint a kukorica vagy malátázatlan árpa. A szerzők szerint számos jel mutat arra, hogy
ez a gyakorlat a térség összes országára jellemző.
A sörfőzőmester szerint a főzés felgyorsítása azért is érdeke a gyártóknak, mert nyaranta jóval több sör fogy, mint télen, azonban ha a kapacitást a nyári igényeknek megfelelően állítják be, akkor télen ezek egy része kihasználatlan. Azonban ha nyári időszakban a kapacitás növelése helyett az előállítást gyorsítják fel, hatalmas gazdasági előnyre tesznek szert.
Tudja, hogy silány sört iszik, vagy félrevezetik?
Báraz uniós szabályozás meglehetősen lazán kezeliaz enzimek feltüntetésének kérdést, arra kitér, hogy „az élelmiszerenzimeknek a felhasználás során biztonságosnak kell lenniük, felhasználásukat technológiai igénynek kell indokolnia, és felhasználásuk nem eredményezheti a fogyasztók félrevezetését. A fogyasztó félrevezetése magában foglalja többek között, de nem kizárólag a felhasznált összetevők jellegére, frissességére, minőségére, a termék vagy a gyártási folyamat természetességére, vagy a termék tápértékére vonatkozó kérdéseket.” Az enzimek listázása céljából az Európai Bizottság felkérte az iparági szereplőket, hogy 2011 szeptembere és 2015 márciusa között küldjék meg, hogy milyen enzimekkel dolgoznak, ezek kiértékelése valószínűleg jelenleg is zajlik. A listából jól látszik, hogya legtöbb enzimet, a sör és péksütemények előállítása során használnak.
A Sapienta Erdélyi Magyar Tudományegyetem erjesztési technológiákat oktató docense, Salamon Rozália Veronika szerint a legfőbb probléma azzal van, hogy amennyiben használnak ilyen enzimeket, azokat nem tüntetik fel. „A hozzáadott enzimek ugyanolyan adalékanyagoknak tekinthetők, mint például az ételszínezékek, vagy a tartósítószerek, amiket jogszabály szerint fel kell tüntetni, legyenek azok mesterségesek vagy természetesek, ezzel szemben az enzimeket nem kell. Az, hogy minél stabilabb söröket, minél gazdaságosabban gyártsanak racionális gazdasági törekvés, azonban az, hogy a fogyasztót nem informálják, hogy milyen anyagokat használnak a gyártásnál az azért aggályos, mert ezek esetlegesen allergén hatással rendelkezhetnek. Például a csokoládéknál is kötelező feltünteti a címkén, hogy allergén fehérjéket tartalmazhat nyomokban.
Fülöp Máté
Bár csak fehérjékről van szó, azokat biotechnológiai módszerekkel állítják elő, esetleg génmódosítással, a fogyasztók pedig erről mit sem tudnak, mert az üvegen csak az szerepel, hogy víz, maláta, komló, élesztő” – mutat rá Salamon. Véleménye szerint a terület szabályozása is azért várat magára, mert nincs érdemi nyomás a jogalkotón, hiszen ebből csak azok a kis főzdék profitálhatnának, akik nem használnak adalékanyagokat, azonban nekik nincs érdekérvényesítő erejük. Ráadásul hozzáteszi azt is, hogy ha meg is születne egy ilyen jogszabály, annak betartatása is problémás lenne, mert ezeknek az enzimeknek a kimutatása csak rendkívül drága eljárással bizonyítható.
Ugyanakkor vannak olyan tagországok, ahol tiszta vizet öntöttek a pohárba: Bajorországban már 1516-ban bevezették az úgynevezett "tisztasági törvényt" (Reinheitsgebot), amely a sörfőzéshezcsak a négy alapanyag, a maláta, a víz, a komló és az élesztő felhasználását engedélyezte. (A törvény 1516-os változatában ugyan az élesztő még nem szerepelt, mert azt csak a 19. században izolálta Louis Pasteur.) 1987-ben a Reinheitsgebotot az Európai Gazdasági Közösség hatályon kívül helyezte az európai piac megnyitásának részeként. Számos német sörgyár azonban úgy döntött, hogy ennek ellenére fenntartja azt, így a fogyasztók a csomagoláson feltüntetett jelzésből tudhatják, hogy a sör, amit isznak, a tisztasági törvényt betartva készült, és ennek megfelelő minőséget képvisel.
Ha Csehországot és Magyarországot összehasonlítjuk, látjuk, hogy előbbi ugyan kisebb hazánknál 15 ezer négyzetkilométerrel, viszont közel 1 millióval több lakosa van. Nem is olyan számottevő különbség. Viszont ha a két ország sörpiacát vetjük össze, ahogy mondani szokás: ég és föld a különbség. A "királyi sör" viszont most a mi paklinkba került.
Söriparban használt enzimek (A csíráztatott árpa, azaz a maláta tartalmazza a sörgyártáshoz szükséges enzimeket)
Enzimek
Hatás
A csíráztatott árpa (maláta) enzimjei maguk végzik a keményítő cukrosítását és a fehérjék vízoldhatóvá tételét a malátalé főzése közben.
A keményítőből cukrot (erjesztéshez), a fehérjékből peptideket és aminosavakat (élesztőszaporodáshoz) készítenek a malátaenzimek. Azon kívül, hogy az élesztőgombákat táplálják, a fehérjebontási termékek okozzák a sör habzását.
Iparilag előállított malátaenzimek
Az árpa csíráztatásával termelődő természetes enzimek helyettesítésére vagy pótlására.
Amilázok, glükanázok, proteázok
A poliszacharidokat és a fehérjéket bontják a malátában.
Béta-glükanáz és arabinoxilanáz
Javítják a sör szűrhetőségét.
Amiloglükozidáz
Kalóriszegény sör előállítására illetve az erjeszthetőség beállítására használják.
Proteázok
Megakadályozzák a sörök tárolás közbeni zavarosodását.