szerző:
hvg.hu

A Datally nevű alkalmazás segítségével minden egyes app számára ki-be kapcsolgathatjuk a mobilinternetet, így akadályozva meg, hogy az app a háttérben futva használja az adatkeretünket.

Aki menet közben szívesen nyomkodja a mobilját, annak – a választott csomagtól függően – előbb-utóbb szembesülnie kell azzal, hogy kezd elfogyni a havi kerete. Szerencsére már eddig is volt olyan alkalmazás, ami segít spórolni a megabájtokkal, a Google azonban készített egy újat, amely az eddigieknél jóval praktikusabbnak tűnik.

Az androidos eszközökre letölthető Datally lényege, hogy akár alkalmazásonként is beállíthatjuk, milyen appoknak engedjük meg a mobilinternet használatát, és melyek azok, amelyek nem fogadhatnak és nem is küldhetnek adatcsomagot. Vagyis gyakorlatilag minden egyes alkalmazásnál ki-be kapcsolgathatjuk a mobilnetet (vagy wifit). Ez azért is rendkívül hasznos, mert így biztos, hogy egyetlen alkalmazás sem fog a háttérben futva frissíteni.

A telepítés és indítás után a Datally folyamatosan fut a háttérben, és monitorozza, melyik tevékenység mennyi adatforgalommal jár. Az app kezdőképernyőjén egy gomb segítségével kapcsolhatjuk ki-be azt, hogy spóroljon-e nekünk az adatforgalommal.

©

Ha megnyitunk egy alkalmazást (például a YouTube-ot), megjelenik az app egy kis ikonja a kijelzőn, pont úgy, mint a Messengeres beszélgetések esetében a partnerek. Az alkalmazás itt valós időben mutatja, mennyi adatforgalmat generált az adott alkalmazás használat közben.

©

Az ikonra bökve dönthetünk arról, hogy blokkoljuk az adott alkalmazás adatforgalom-használatát. Ekkora elég a Block Data gombra bökni, így a mobilinternet az app számára "láthatatlan" lesz. Ha ezek után próbáljuk meg használni, ugyanolyan hibaüzenetet kapunk, mintha nem lenne internetünk. A kijelzőn megjelenő kis lakat pedig emlékeztet rá, az adott appot blokkoltuk.

©

Az adatforgalom használatáról kaphatunk napi, heti vagy havi lebontást is.

©

Ha pedig úgy döntünk, hogy mégis szeretnénk tovább használni valamelyik blokkolt alkalmazást, akkor a Manage Data menüpontban kapcsolhatjuk be újra.

©

Ha pedig végleg az utolsókat rúgja a keretünk, a helymeghatározás enegedélyezése után a kezdőképernyőn található Find Wifi gombra nyomva az app automatikusan megmutatja, milyen messzire találhatunk wifit, és kell-e jelszó a hozzáféréshez.

Van olyan spórolós megoldás is, amelyhez telepítenie sem kell semmit, azt javasoljuk, azt is fogadja meg: itt mutatunk egy pofonegyszerű trükköt, amellyel rengeteget spórolhat a mobilneten.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló tanácsokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

hvg.hu Tech

Androidos telefonja van? Így spórolhat sok tárhelyet rajta

Sok esetben egyszerűbb és a memóriát kímélőbb módszer, ha mobilon vagy tableten egy szolgáltatás honlapját nézzük, és nem az alkalmazását. Viszont a böngészős módszerhez is készíthető egy kis app, mutatjuk hogyan.