Angela Merkelnek még épp időben szóltak, milyen veszélyes a kézfogás

6 perc

2020.03.06. 11:00

Az embereknek és államoknak is fontos sok óvintézkedést tenniük a koronavírus-járványban, hogy idővel sikerüljön ésszerűsíteni a félelmet az ismeretlentől.

Egyelőre sok még a megválaszolatlan kérdés a koronavírus természetével kapcsolatban. Bizonytalan a lappangási ideje – a becslések 2–14 nap között mozognak –, de arra sincs még meggyőző bizonyíték, hogy ez idő alatt is fertőz-e már, vagy csak közvetlenül a tünetek megjelenése előtt, amikor a szervezetben már jelentős a vírusszám. Az, hogy a köhögéssel, tüsszentéssel keletkező cseppekre „ráül” a vírus, és így utazik tovább a gazdaszervezetből, bizonyítottnak mondható. Ha azonban aeroszol formájában, légáramlattal is terjed, akkor nem csupán egy-két méteres hatótávolságban, hanem ennél nagyobb területen is fertőzhet.

Egy állatorvosnál hamarabb végeztethet koronavírustesztet, mint egy kórházban

A koronavírus-járvány is igazolta az állami egészségügyi hálózat gyengeségét. Az első két fertőzött szerda esti bejelentéséig nem volt igazoltan fertőzött ember idehaza, és úgy tűnt, mintha nem is nagyon akarták volna megtalálni. Vagy nem voltak képesek erre. Az állatorvosok előrébb jártak.

A WHO és a kórházi infektológusok is abból indulnak ki, hogy a szer­kezetében a SARS-hoz és a MERS-hez nagyon hasonló vírusnak a viselkedése is hasonlít „rokonaiéhoz”. Vagyis képes életben maradni élettelen felületeken néhány órán vagy több napon át – függően a hőmérséklettől és a levegő nedvességtartalmától. A fém-, kő- és műanyag felületek fertőtlenítéséhez az alkoholos vagy fehérítőtartalmú (a magyar köznyelv szerint hipós) tisztítószereket érdemes használni.

Fontos az élelmiszerek vírusmentességének biztosítása. A 70 Celsius-fok feletti hőmérséklet (főzés, sütés) maximális biztonságot ad. Az viszont, ugyan­csak a megfigyelési idő rövidsége okán, tisztázatlan, hogy aki átesik a fertőzésen, egy életre szóló védettséget szerez-e.