szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Első ízben fejtették meg kutatók egy béka genomját, és mint kiderült a kétéltű örökítőanyagának egy része sok hasonlóságot mutat az emberével.

Az amerikai genetikusok a Science című tudományos folyóirat pénteken megjelenő számában írtak felfedezéseikről. Ezek szerint az embereknél a betegségek hátterében lévő gének 80 százaléka a vizsgált afrikai sarkantyús karmosbékában (Xenopus tropicalis) is előfordul. Éppen ezért a tudományos célokra amúgy is sokat használt békafajta modellként szolgálhat az emberi betegségek vizsgálatához.

A karmosbéka összességében 20-21 ezer génnel rendelkezik, ez valamivel kevesebb a 23 ezer emberi génnél − írták a Berkeley Egyetem kutatói. Hozzátették: a békánál − mint ahogy a tyúknál is - számos gén az emberéhez hasonló sorrendben van. Ez azt támasztja alá, hogy számos tartomány alig változott 360 millió éve, vagyis azóta, hogy az állatrendek fejlődési útja különvált.

A béka genomjának vizsgálata hozzájárulhat ahhoz, hogy javuljanak a szabadban élő békák és egyéb kétéltűek túlélési esélyei. A kétéltűek ugyanis nagyon érzékenyen reagálnak a környezetszennyezésre.

MTI Tech

Olaszok és finnek az európai géntérkép két végén

Amikor a Ferrari szurkolói kissé fagyosan viszonyulnak a csapat finn Forma-1-es pilótájához, Kimi Raikkönnenhez, arra egyetlen - sovány - magyarázat azért akad. Olaszország és Finnország ugyanis Európa genetikai térképének két ellentétes pontján fekszik.

MTI Tech

Megvan a neandervölgyi géntérképe

Több százezer évig élt egymás mellett a mai ember és a neandervölgyi, amely csupán harmincezer éve tűnt el a Föld színéről. Valószínűleg nem nagyon tűrték el egymást, hiszen az erőteljes testalkatú Homo neanderthalensis és a törékenyebb Homo sapiens táplálékkonkurensek voltak.

Plázs

Emberi géntérkép: ki ismerheti meg titkainkat?

Kinek van joga megismerni az ember legbensőbb titkát, a génjeit? Mit kezd az emberiség az újonnan szerzett tudással? Készen állunk-e arra, hogy a tudománytól kapott hatalommal megfelelően bánjunk? Többek között ezek a kérdések vetődnek fel azután, hogy ma már bárki – potom 25-30 millió forintnak megfelelő összegért – tanulmányozhatja saját géntérképét.

MTI Tech

Elkészült az ötödik teljes emberi géntérkép

Az eddigi ötödik teljes géntérkép készült el: egy koreai férfi genetikai állományát írták le amerikai és dél-koreai kutatók, akik eredményüket a Nature tudományos magazin legfrissebb számában tették közzé.

Hogyhogy hétfő délelőtt dolgozunk a leghatékonyabban?

Hogyhogy hétfő délelőtt dolgozunk a leghatékonyabban?

Knaus a HVG-nek: Ha valaki illegális határátlépőket engedett be Európába, az Orbán Viktor volt

Knaus a HVG-nek: Ha valaki illegális határátlépőket engedett be Európába, az Orbán Viktor volt

Élvezetes kis méregzsák: íme a 204 lóerős Hyundai i20 N

Élvezetes kis méregzsák: íme a 204 lóerős Hyundai i20 N