A zeneiparban egyre lejjebb száll a korhatár, már ami sztárság kezdetét jelenti. A WAN2 a külföldi tizen- és huszonéves dívák közül most Lindsay Lohan, Ashlee Simpson és Nelly Furtado karrierjének állását vizsgálja meg, különös tekintettel arra, hogy kik a magyar változat munkatársai! Trendfigyelés: dívák nyugaton és keleten.

Álom és valóságshow
Ashlee Simpson

Ő csak ő.
Ashlee Simpson
© WAN2
Ashlee tizenévesen tévésorozat-szereplőként kezdte, 2004-ben, tizenkilenc éves korában jelent meg debütáló albuma, a Pieces Of Me. A napokban látott napvilágot új lemeze, az I Am Me, melynek producere John Shanks, aki többek közt Sheryl Crow és Alanis Morisette albumai készítésében is közreműködött.

Az énekesnőt saját, Ashlee című valóságshow-ja futtatta be az MTV-n. A Simpson család erősen felülreprezentált az egy főre eső reality- show-kban: Ashlee nővére, Jessica a Newlyweds című sorozatban játssza frissen házasodott (azóta válófélben levő) önmagát.

Az 1999 óta szerény karrierrel evickélő idősebb nővérből a zenecsatorna csinált szupersztárt, Ashlee voltaképpen ennek nyomán kapott show-t, és lett tinibálvány. Míg Jessica Simpson klasszikus szőke, széles csípőjű amerikai popénekesnő hatalmas kidülledő bociszemekkel, húga, akinek jóval szerényebb énekhangja és adottságai vannak, a lázadós, gördeszkás, köpködős vonalon indult el. Karrierjének teljes kibontakozásában csak az korlátozza, hogy élő fellépést nem nagyon engedhet meg magának, mivel gyenge énekteljesítménye miatt néhány próbálkozása már botrányba fulladt. Ashlee-t korai nyilatkozatai szerint olyan előadók inspirálták, mint Janis Joplin vagy Fiona Apple, de valójában napról napra jobban hasonlít hollywoodi sztár nővérére, és legalább annyi önbarnító krémet használ, mint Jessica.

Hasonlóan a másik kiöregedő műpunkcsajhoz, Avril Lavigne-hez, Ashlee kezd jobban vonzódni a Louis Vutton táskákhoz, mint a kapucnis pulcsikhoz. Az imidzsét építő menedzserek ma már divatban erősen utazó, trendszetter énekesnőként igyekeznek belőni.

Magyar változat
Az instant nő – Galambos Dorina

Promósztár?
Galambos Dorina
© WAN2
Dorina az első Megasztárban híresült el, bár a döntőbe nem jutott be. Ismertséget az hozott neki, hogy kiesése után összebútorozott a vetélkedő egyik bírájával, a United énekesével, akit, pont annyira affektál, mint ő.

Amikor Dorina kitalálta magát, Gwen Stefani egy régebbi fotóját vette alapul, bár jelenleg megtévesztésig hasonlít a nagyon girhes Ashlee Simpsonra.

Első és eddig egyetlen lemeze 2005-ben jelent meg Játékország címmel. Dorina jelszava: Légy önmagad és élj a mának! A fiatal korosztály wannabe énekesnőjének lelkesedése végtelen, hatalmas önszeretettel promotálja magát kedvese, Pély Barna oldalán. Barna és pillangós hajcsatos barátnője a magyar zenei életben valószínűleg első ízben működteti a máshol már jól bevált reklám-szerelmet: én promotállak téged, te promotálsz engem. Dorinát nehéz úgy meghatározni, mint egy énekesnőt, hisz minden kisvárosi zeneiskolában van tíz lány, aki jobban tud úgy énekelni, mint ő, és ha az ember megszokja feltűnő kiegészítőit, sok újat már nem hoz. Az optimális karrier számára a fodrász-modellkedés lehetne, mert a valószínűtlen orra ellenére jó a profilja, és divatérzékeny.


Lindsay Lohan vs. Lola (Oldaltörés)A szomszéd lánya sem zavar
Lindsay Lohan

A Chanelre nég várhat
Lindsay Lohan
© WAN2
Lindsay Lohan igazi tinisztár, aki modellként kezdte, majd tv-sorozatokban – többek közt a Disney Channel műsoraiban – lett ismert. Ezután jöttek a klasszikus tinisztárforgatókönyv szerinti a mozifilmek, majd az énekesnői karrier, melynek legújabb állomása a nemrég megjelent A Little More Personal című albuma.

Mindenki Lindzije az USA-ban a „lány a szomszédból”– típusú sztár, se nem szép, se nem eredeti – Keira Knightley például rendesen lenyomja. Vannak lépcsők, amiket nem tud megugrani, Karl Lagerfeld az év elején utasította vissza, hogy Lohan a Chanel arca legyen. Ennek ellenére Linsday korosztálya (17,5-19,5 év) legsikeresebb filmszínésznője.

A Gap, Pizza Hut és Wendy’s reklámokban feltűnő Lohan első ízben 2003-ban énekelt, saját Freaky Friday című filmje főcímdalát prezentálva. Első mozifüggetlen albuma a 2004-ben megjelent Speak. Lindsay Lohanról, zenei karrierjéről nagy kihívás ennél többet írni. A legtöbb színésznő – például Kate Winslet is – jobban énekel nála.

Magyar változat
Tinidal – Lola

Tévézni muszáj?
Lola
© WAN2
Lola 2005 augusztusában a Házibuli2 főcímdalának feldolgozásával jelent meg a falatnyi magyar poppiacon. A már indulásakor „új tinisztárként” aposztrofált gimnazista lány zenei producere a Zsédenyi Andriennel is együtt dolgozó Rakonczai Viktor (R-Port együttes). Első nekifutásra a francia Alizee-re sztájlingolták, de miután a pedofil férfiak vágyálma eltűnt a színről, Lindsay Lohan és Avril Lavigne lett az új irány.

A finomra hangolt bemutatkozás visszhangtalan maradt, ennek nyomán a menedzsment váltott, törölte a februárra tervezett „Titokban álmodoztunk” című maxit. Most Lolát a Barátok Közt sorozatba préselték be, mint afféle „mai lányt”.

A kislány ahhoz képest, hogy nincs tizennyolc, már másodszorra kapott esélyt a befutásra: február végén egy nagyon előnyös pontról, a legnézettebb szappanoperából támadja meg a magyar tinédzsereket. A közeljövőben kiderül, van-e a térdzoknis, nyakkendős szerelésnek létjogosultsága, vagy újra átöltöztetik.


Nelly Furtado vs. Oláh Ibolya (Oldaltörés)I Can’t Etno
Nelly Furtado

Terítéken az értelmiség
Nelly Furtado
© WAN2
Az egzotikus szépség, Nelly Furtado maga írja a dalait. A kanadai-portugál sztár Whoa! Nelly című albumával a 2000-es év egyik legszimpatikusabb új belépője volt a csajénekesnők között, május 22-én pedig boltokba kerül a új lemeze, a Loose.

Nelly a zenekedvelő humánértelmiségiek álma. Kedvencei: a Free Tibet mozgalom, Leonard Cohen, Teréz anya, Bob Marley. Mindezek máshová helyezik a számegyenesen, meglehetősen távolra például Ashlee Simpsontól. A minden lehetséges irányban elkötelezett és tudatos alkotóként fellépő sztár 2004 óta eltűnt, mivel Folklore című albuma 2003 novemberi megjelenésével gyakorlatilag egyidőben szülte meg első gyerekét, a környezettudatos nevet viselő Nevist. Nelly visszatérését megnehezítheti, hogy időközben számos klónja jelentkezett a természetes, „futkározzunk mezítláb a füvön”-stílussal.

Hungarikum
Oláh Ibolya

Alulról indulni
Oláh Ibolya
© WAN2
A Megasztár döntőjének állandó fekete báránya volt, de kemény munkával hiperkomoly előadó lett. Mára Oláh Ibolyának két platinalemeze van, az Egy sima, egy fordított, és az Édes méreg. Sokak számára az egzotikus, és mára kellően „rendbejött” roma énekesnő a politikailag korrekt, esélyegyenlőségi sztár.

Ki lehet vinni Brüsszelbe, el lehet vele énekeltetni a Magyarország című dalt, és fel lehet vele köszöntetni Törőcsik Marit.

Ibolya egy középkorú nő tudatosságával dolgozik, ha nem vigyáz, ő lesz az új Koncz Zsuzsa. Ehhez persze nemcsak a haját kell megnövesztenie, hanem le kell dobni a mackóalsóval kombinált strandpapucsot.

Kult

Meleg front a popzenében

Melegnek lenni nem egyszerű. No nem azért, mert nehéz párra lelni, sokkal inkább a mai napig létező előítéletek miatt. Bár a művészekkel talán mindig elnézőbbek (voltak) a hétköznapi emberek, ennek ellenére nekik se (volt) mindig olyan könnyű. A WAN2 összeállítása a popzene homoszexuális vonulatáról, meleg művészeiről.

Kult

Madonna jelenései I.

Alig két hónappal azután, hogy férje, Guy Ritchie legújabb filmje, a Revolver megbukott, Madonna új albummal tér vissza a zenei küzdőtérre. „Azt akarom, hogy az emberek felugorjanak a helyükről” – mondja Madonna az általa future disconak nevezett új albumról, melynek mind a 12 száma könyörtelen dance himnusz. A WAN2 Madonna-összeállítása: első rész.

A WAN2 megmondja

Elmebajok a rockzenében

A hipochondereken és az orvosokon kívül nem sokan foglalkoznak az elmebajjal. A betegségről kialakult kép a fejekben kábé a Száll a kakukk fészkére leszedált társulatának szűrőn áteresztett és mélyen eldugva tárolt mása. Hát, most elő a tudattalannal: összeszedtük olvasóinknak a rockzene és a pszichotikus tünetek kapcsolatának példáit. Elmebajnokság a WAN2-val.

Kult

Depeche Mode: angyali üdvözlet I.

A nyolcvanas, kilencvenes években kölykök ezrei vésték az iskolapadba: DM, és mindenki tudta, hogy ez nem Deutsche Markot, vagy Drogerie Marktot jelent. „Fölszállott a sirály, Depeche Mode a király”. Azóta eltelt vagy tizenöt év, a DM még mindig király, a sirály tetemét meg már rég elnyelte a tenger. A WAN2 a DM-legendát és divatot szemlézi új lemezük és jövő márciusi, máris teltházas pesti koncertjük ürügyén.

Kult

Madonna jelenései II.

Alig két hónappal azután, hogy férje, Guy Ritchie legújabb filmje, a Revolver megbukott, Madonna új albummal tér vissza a zenei küzdőtérre. A WAN2 most elidőz a művésznő karrierjének néhány állomásán. Filmek, reklámok, mesekönyv, lemezbiznisz, kabbala és charity; fejezetek a Material Girl életéből.

Kult

Depeche Mode: angyali üdvözlet II.

Tudta Ön, hogy Magyarország az egyik legkomolyabb Depeche Mode rajongói bázis? Ez akár kvízkérdés is lehetne egy könnyűzenei játékban. Ám nem az: maga a valóság. A WAN2 magazin DM-összeállításának második része az elmúlt koncertekre tekint vissza s közben mélyfúrást végez a hazai DM-rajongók társadalmában.

Fontos tipp: így veheti észre, ha rejtett kamera van a szállásán, vagy trükkös tükör

Fontos tipp: így veheti észre, ha rejtett kamera van a szállásán, vagy trükkös tükör

Itt az új Skoda Superb, akár 55 kilométeres villanyhatótávval

Itt az új Skoda Superb, akár 55 kilométeres villanyhatótávval

Svéd szülők vegán étrenden tartották a másfél éves gyereküket, aki majdnem belehalt

Svéd szülők vegán étrenden tartották a másfél éves gyereküket, aki majdnem belehalt

Charlotte hercegnő szeptemberben iskolába megy, és már azt is lehet tudni, hogy melyikbe

Charlotte hercegnő szeptemberben iskolába megy, és már azt is lehet tudni, hogy melyikbe

Neil Armstrong bejelentkezése a Holdról még mindig hátborzongató

Neil Armstrong bejelentkezése a Holdról még mindig hátborzongató

Megkezdődött a szavazás Szlovákiában

Megkezdődött a szavazás Szlovákiában