Koncesszióba adják a horvát autópályákat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A horvát kormány év végéig vagy jövő februárig koncesszióba adja az ország autópályáit - jelentette a horvát HINA hírügynökség szerdán. A meg nem nevezett közlekedési minisztériumi forrásokat idéző hír szerint nagy az érdeklődés, eddig több mint három cég jelezte érdeklődését. Ezeket szintén nem nevezték meg.

Egy-egy koncessziós szerződésért 2,5-3 milliárd eurót kell fizetniük majd az érdekelteknek, a megvenni kívánt koncesszió hosszától függően. Ezek harminctól ötven évig terjednek majd.

A kormány a bevételt elsősorban az elmúlt évek gyors és látványos autópálya-építéseiből származó, kamatok nélkül több mint 4 milliárd eurós adósság törlesztésére akarja költeni.

A horvát utak és autópályák dolgozóinak szakszervezete októbertől aláírásokat gyűjt, hogy népszavazás dönthessen a koncesszióba adásról. A szakszervezet szerint a horvátok 60-70 százaléka ellenzi a nemzeti vagyon koncesszióba adását, már csak azért is, mert az üzemeltetők első intézkedése biztosan az lesz, hogy emelik az autópályadíjat – idézte a szakszervezet kifogásait a HINA.