szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Okostelefonról és tabletről is elérhető lesz a budapesti közbringarendszer. A felhasználók ingyen letölthetik majd a MOL Bubi-applikációt, amellyel a regisztrációtól a bankkártyás fizetésen át egészen a MOL Bubi gyűjtőállomások térképes megjelenítéséig mindent elérhetővé tesznek. Egy szintén ingyen elérhető QR-kód-olvasóra lesz már csak szükség.

A kerékpárok hátulján található QR-kódot kell majd leolvasni telefonnal vagy tablettel. A kijelzőn ezután máris megjelenik a bicikli száma, foglaltsága, és ha szabad a bringa, meg kell érinteni a „kerékpár bérlése” gombot. Az applikáció a leolvasás után a bicikli azonosítóját küldi el a központi szervernek, amely közvetlenül engedélyezi a bérlést, és vezérli a gyűjtőállomáson a dokkoló nyitását.

Egyszerre akár 4 zöld biciklit is bérelni lehet így. Ha még nincs telepítve a telefonra QR-kód-olvasó, a program erre is felhívja a figyelmet és átirányít valamelyik online webáruházba, ahonnan ingyen le lehet azt tölteni.

Ezzel a módszerrel sokkal egyszerűbbé és gyorsabbá válik a biciklibérlés, mert nem kell kézzel bepötyögni külön minden adatot.

A MOL Bubi-applikáció az alapfunkciókon kívül rendelkezik minden olyan tulajdonsággal is, amelyek a biciklizők kényelmét szolgálhatják. Ilyen például a bérleteseknek kínált online egyenlegfeltöltés vagy az a lehetőség, hogy a különböző típusú jegyekből egyszerre akár négy darab is váltható egyetlen tranzakcióban.

PIN-kódot cserélhet, és akár áfás számlát is igényelhet az az ügyfél, aki el tudja számolni közlekedési költségeit. Az alkalmazás felületén a használatkor tapasztalt hibákat is gyorsan és könnyen be lehet jelenteni, ezzel a karbantartási időt jelentősen lerövidíthetik a közbringarendszer használói.

A MOL Bubi szeptember 8-i indulása óta, vagyis három hónap alatt több mint 265 ezer alkalommal bérelték ki a zöld kerékpárokat, a regisztrált felhasználók száma mára meghaladta a tízezret – olvasható a BKK közleményében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!