Megjelent a videofelvétel Bianchi balesetéről

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Válságos, de stabil Jules Bianchi Forma-1-es pilóta állapota, jelentette hétfőn a Nemzetközi Autosport Szövetség, a FIA. A versenyző vasárnap a japán nagydíjon szenvedett súlyos balesetet, azóta többször műtötték. Több portálon megjelent a felvétel, amely rögzíti a becsapódás pillanatát. A megrázó, csak erős idegzetű, felnőtt olvasóinknak ajánlott kockákat elérheti cikkünkben.

A nemzetközi sajtó érthető önmegtartóztatással kezelte a japán nagydíjon súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett Jules Bianchi balesetéről készült felvételeket. A televíziós közvetítésekben csak az látszott távolról, amint a helyszínen az orvosok menteni igyekeznek a pilótát, aki autójával egy korábban a bukótérbe csapódott autót kiemelni próbáló emelőautónak rohant. Mindenki feszülten várta a híreket a hamarosan kórházba szállított francia versenyző állapotáról. Hétfőn azután az FIA közleményt adott ki, amely szerint a többször megműtött Bianchi állapota válságos, de stabil.

Ezt követően mind több lap tette közzé a felvételeket a becsapódás pillanatáról. A videók megjelentek a YouTube-on is, ám onnan a jogok tulajdonosa rendre töröltette azokat. Felvetődött az etikai kérdés: lehet-e ilyen felvételeket közölni? Ezzel a dilemmával szembesült a hvg.hu szerkesztősége is, amely egyfelől igyekszik mindenről tájékoztatni olvasóit, másrészt együttérez a sportolóval és családjával. Mindezek mellett érzékenyebb lelkű olvasóinkat sem szeretnénk sokkolni.

Ezeket figyelembe véve, végül úgy döntöttünk, a videót magát ugyan nem mutatjuk be, azoknak azonban, akik erre kíváncsiak, megadjuk a lehetőséget, hogy megnézhessék.

A becsapódás pillanatát tehát – és hangsúlyozzuk: ezt csak erős idegzetű olvasóink tegyék meg – a Corriere della Serra oldalán, erre a linkre kattintva nézhetik meg.

(A baleset felkavaró tényén kívül az is jó látszik, hogy az érintett szakasz pályafelügyelője zöld zászlót – vagyis szabad jelzést – integet, amikor a baleset történik. 10 másodperccel a becsapódás előtt még dupla sárga zászló volt ott is érvényben, ám a felügyelő szerint ekkorra, az emelő traktor már távozott az ő általa felügyelt mentési területről.)