Elsőre semmi különös nincs a képen, aztán kiderül, hogy egy mérnöki csodát látunk – videó

Elsőre semmi különös nincs a képen, aztán kiderül, hogy egy mérnöki csodát látunk – videó

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elsőre semmi furcsa nincs a látványban, de ha megismeri az ember a részleteket, elakad a szava.

Idén 45 éve, hogy piacra dobták az első Range Rovert, a Land Rover pedig gondoskodott róla, hogy méltó módon ünnepeljék meg a nagy eseményt. A cég egy öt méteres papírhidat építtetett, amihez sem ragasztót, sem pedig merevítést nem használtak - a Range Rover pedig ezen gurult át. Sőt, még meg is állt egy kicsit a tetején - írja a Carscoops.

©

A Land Rover a mutatvány helyszínéül a kínai Suzhou városát választotta, és erre két jó oka is volt. Egyrészt pénteken nyitja kapuit a 2015-ös Guangzhou Autószalon, másrészt pedig a város már ősidők óta a vizeiről nevezetes, amiről a ráakasztott becenév is árulkodik: Kelet Velencéje. Ja, és persze a papírt is a kínai kultúrának köszönhetjük, szóval szép lassan összeértek a szálak.

Steve Messam a híd tervezője szerint bár mérnöki értelemben régóta képesek vagyunk papírhidakat építeni, de még sosem volt ilyen jó lehetőség arra, hogy ezt ki is próbálják. A végeredmény elég meggyőző lett.

A Range Rover egyébként 1970-ben debütált, mint a világ első luxus SUV-ja. 1989-ben ez volt az első 4x4-es, ami blokkolásgátlót kapott, majd három évvel később szintén az első, amit elektronikus szabályozású légrugókkal és elektronikus kipörgésgátlóval láttak el. A Range Rover a 45 év alatt már a negyedik generációját éli, a mostanit 2012-ben a Párizsi Autószalonon mutatták be. Aki kíváncsi arra is, hogyan készült a papírhíd, annak a hosszabb videót ajánljuk:

Ha ez érdekes volt, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.