Újra lesz "Kispolszkija" Lengyelországnak

Újra lesz "Kispolszkija" Lengyelországnak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A lengyelek hamarosan egy kis méretű elektromos autó fejlesztésébe és gyártásába kezdenek majd bele, ami könnyen lehet akkora siker, mint egykor a Kispolszki volt.

Idén éppen 45 éve, hogy a Torinói Autószalonon bemutatkozott a Fiat 126, amit a Fiat 500 utódjának szántak. A Lengyelországban készített változat, a Fiat 126p hatalmas sikert futott be a keleti blokkon belül, 1973-tól egészen 2000-ig gyártották (mellesleg Tom Hanks is megőrül érte). Most egy hasonló autó terve tartja lázban a lengyeleket, akik szeretnének egy nagyot előrelépni az elektromos autók használatában.

A Napi a gazeta.pl beszámolója alapján azt írja, 2018 tavaszán már az utakon lehetnek az első elektromos autó prototípusai. A tervek szerint a lengyelek elektromos autója egy A osztályú, városi jármű lesz. Ennek megfelelően a maximális töltéssel 250 km-t tud majd megtenni, a hossza pedig 3,7 méter lesz.

A kocsit négy lépésben fejleszthetik ki: a karosszéria majd a prototípus megtervezése után a tesztelés és a karosszéria kiválasztása következik majd. A gyártás csak ezután kezdődhet majd, ami valószínűleg olyan ütemű lesz, mint a Kispolszkié: 2025-re ugyanis már egymillió ilyen autót szeretnének az utakon.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.