11 milliárd forint sok vagy kevés egyetlen autóért?

11 milliárd forint sok vagy kevés egyetlen autóért?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Íme az autó, melynek minden egyes lóereje közel 37 millió forintot kóstál.

A jelenleg forgalomban lévő szupersportkocsik ára adott esetben elérheti a 2-3 millió dollárt is, vagyis ezek az elképesztő gépezetek átszámítva mintegy 600-900 millió forint ellenében guríthatók haza a garázsunkba. Ezek az összegek azonban még mindig nagyon eltörpülnek a világ valaha eladott legdrágább autójának értéke mellett.

A történelem során eddig egy 1962-es évjáratú Ferrari 250 GTO-ért fizették ki a legnagyobb összeget: az olasz sportautó a Bonhams 2014 augusztusi árverésén 38 millió 115 ezer dollár ellenében cserélt gazdát. 11 milliárd forint nem kevés pénz, azonban van az a réteg, mely simán hajlandó ekkora összeget kifizetni egy ilyen, amúgy befektetésnek is kiváló járműért.

A leggazdagabb magyarokat felvonultató aktuális toplistát uraló Csányi Sándor vagyonát mintegy 260 milliárd forintra becsülik, mely összegből elvileg akár 23 darab ilyen Ferrarit is lehetne vásárolni, de például Mészáros Lőrinc 120 milliárd forintos vagyonából is kijönne tíz darab 250 GTO. És még benzinre is maradna egy kevéske.

©

A Ferrari 250 GTO többek közt amiatt képvisel ilyen komoly értéket, mert 1962 és 1964 között mindössze harminckilenc példány készült belőle. A kétajtós és mindössze 880 kilogramm tömegű sportkocsi motorházteteje alatt egy 300 lóerős 4 literes V12 erőforrás rejtőzik, mely egy ötsebességes váltó közreműködésével juttatja erejét az aszfaltra.

A jelenleg forgalomban lévő Ferrarik egyik legdrágábbja a Ferrari LaFerrari Aperta – a 950 lóerős fenevad mintegy 600 millió forintba kerül. De nem vehető ám meg bárki által, csak az olyan többszörös Ferrari-tulajok juthatnak hozzá, mint amilyen például a hazánkban élő kanadai milliárdos, Josh Cartu. Befektetésnek amúgy ez a modell is kiváló, hiszen tavaly decemberben egy aukción 7 millió dolláros (2 milliárd forint) áron bukkant fel egy LaFerrari.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.