szerző:
hvg.hu

Egy biztos, a prémium autók piacán uralkodnak.

A bajor BMW hosszú időn volt világszintű eladásban az élen a klasszikus hármas csatájában, ám úgy tűnik mostanra stabilan visszavette korábban szinte megkérdőjelezhetetlen első helyét a Mercedes.

Nincs ez másként 2018-at nézve sem, a stuttgarti márka összesen 2 310 185 autó értékesített, amely 0,9 százalékos szerény növekedés 2017-hez képest. A BMW, csak a saját márkáját nézve a második 2 125 026 autóval, amely 1,8 százalékos bővülés a részükről, tehát csökkent a Mercedes előnye. A harmadik az Audi, amely tavaly visszaesett 3,5 százalékkal 1,812 millió autóra.

Mivel a BMW multibrand, összességében egyébként nyernének, ha ide vennék a MINI-t, amely csökkent 2,8 százalékot 361 531 eladott autóra és a Rolls-Royce-t, amely viszont hatalmasat ugrott, 22 százalékot, 4107 eladott járművel. Ezzel a BMW-csoport 2 490 664 autót értékesített, amely csoportszinten 1,1 százalékos bővülés. Ebből 142 617 autó volt hibrid és elektromos, amelyek eladása viszont 38,4 százalékos bővülés, míg a sportmodellek az M-es autókból is eladtak 102 780 darabot, ami szintén elég erős 27,2 százalékos bővülést jelent.

A Daimler, amely a Mercedest és Smartot foglalja magában személyautók esetében, az előbbiből 2 310 185 darabot adott el, míg a város kisautóból 128 802-őt, ami 4,8 százalékkal több, mint tavalyelőtt.

Az Audi meglehetősen jelentős visszaesését első sorban az új emissziós-mérések, a WLTP-szabvány kapcsán kialakult anomáliákkal magyarázzák, amelynek nyomán komoly nehézségeik támadtak egyes modelljeik forgalmazásával. Mindez alaposan meglátszik az európai és USA eladásaikon, amely 13,6 százalékot csökkent.

Az adatok forrása: a gyártók saját számai.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kocsis Györgyi: Az Atya és a fiúk

Kocsis Györgyi: Az Atya és a fiúk

Egy remek ötlet: ejtőernyőt szerelnek a DJI drónjaira, hogy senkinek ne fájjon, ha ráesnek

Egy remek ötlet: ejtőernyőt szerelnek a DJI drónjaira, hogy senkinek ne fájjon, ha ráesnek

Nem vacakoltak, fényes nappal vágja ki a tolvaj az autó aljáról a katalizátort – videó

Nem vacakoltak, fényes nappal vágja ki a tolvaj az autó aljáról a katalizátort – videó

Újra megnyitottak néhány átkelőt a magyar–osztrák határon

Újra megnyitottak néhány átkelőt a magyar–osztrák határon

Nemzeti Sport kontra Sinkovics: tagad és fenyeget a kiadó

Nemzeti Sport kontra Sinkovics: tagad és fenyeget a kiadó

Német reptéri sztrájkok: nyolc budapesti járatot töröltek

Német reptéri sztrájkok: nyolc budapesti járatot töröltek