Jól hangzik az ingyen 2,5 millió autóra, de kiknek van pénze a többire?

Jól hangzik az ingyen 2,5 millió autóra, de kiknek van pénze a többire?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Egyértelműnek tűnik, hogy a módosabb nagycsaládok komoly ösztönzőt kaptak a kormánytól ahhoz, hogy hamarosan lecseréljék autójukat. De rajtuk kívül él még körülbelül 140 ezer kevésbé tehetős nagycsalád is az országban.

A portfolio.hu vezette végig, milyen társadalmi, gazdasági eloszlásban valósulhat meg a napokban bejelentett, 7 üléses új autókra igényelhető, maximálisan 2,5 millió forintos állam támogatás.

Abból indulatak ki, hogy a KSH statisztikái szerint, durván 176 ezer nagycsalád (házas vagy élettársi kapcsolatban élő két felnőtt és három vagy több gyermek) volt Magyarországon 2011-ben (!), nagyjából ennyi szereplő lesz jogosult a 2,5 millió forintos vissza nem térítendő támogatásra.

Ugyanakkor, erre a közel 200 ezer családra az is jellemző, hogy az egy főre jutó éves nettó jövedelme a három vagy több gyermekkel rendelkező nagycsaládoknak az egyik legalacsonyabb. A 2017-es statisztikák szerint a havi nettó egy főre jutó jövedelem átlagosan 71 ezer forint volt egy ilyen családnál, amelyből még, aligha lehet kigazdálkodni egy sok millió forintos új autót.

Orbán Viktor régi kedvence a VW Transporter, ami szintén 7 üléses vagy inkább több.
©

A Portfolio.hu abból indul ki, hogy a nagycsaládosok 15 százaléka olyan helyzetű, hogy komolyan szóba jöhet az ajánlat miatt a csere. Ha minden ilyen család lecseréli járművét, akkor 26 400 új autó kerülhet forgalomba a kormány által meghirdetett autóvásárlási programnak köszönhetően, ami komoly piaci mozgást jelent a jelenlegi nagyjából 150 ezer új autót számláló éves újautó-piacon.

A számos pozitív hatás mellett ugyanakkor negatív hatása is lehet az intézkedésnek, azok számára, akik szabadulni akarnak régi autójuktól. Előfordulhat, hogy mesterséges kínálatnövekedés miatt, az aktuális piaci ár alatt tudják csak majd megtenni ezt. Igaz a kormány 2,5 millió forintos ösztönzője vélhetően még ezt is ellensúlyozza majd.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások