Akinek ilyen rendszer van a kocsijában, azzal betartja a KRESZ-t a gép

Akinek ilyen rendszer van a kocsijában, azzal betartja a KRESZ-t a gép

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A fejlett vezetéstámogató rendszerek közül talán az egyik leghasznosabb a táblafelismerő rendszer, ami külön felhívja a sofőr figyelmét a KRESZ betartására.

Az autósok számára elérhető vezetéstámogató rendszerek közül mindegyik fontos feladatot lát el, hiszen a kényelemfaktor mellett a biztonságos vezetést is igyekeznek elősegíteni. A táblafelismerő rendszer azonban még ebből a mezőnyből is kiemelkedik egy kicsit, a technolgóia ugyanis a balesetmegelőzés szempontjából a legfontosabb dolgot segíti elő: a KRESZ-szabályok betartását.

A fejlett vezetőtámogató rendszerek (Advanced driver-assistance systems, ADAS) egyik legfontosabb eleme egy szélvédő mögé elhelyezett kamerából, valamint egy speciális szoftverből áll. A kettő együttműködésének köszönhetően az autóba telepített technológia képes felismerni az olyan közúti jelzéseket, mint például a sebességkorlátozó tábla, majd az autós figyelmét felhívni rá, hogy az adott útszakaszon mekkora lehet a jármű maximális sebessége.

©

Bár az első táblafelismerő rendszer a 2000-es években jelent meg az autókban, a biztonságos használatát lehetővé tévő döntés ennél jóval régebben, 1968-ban született meg.

1968. november 8-án Bécsben a világ 52 országának vezetői – köztük 31 európai államé – írták alá az úgynevezett Közúti Közlekedési Egyezményt, amely kimondta, hogy a KRESZ-táblákat és különböző jelzéseket a biztonságos közlekedés érdekében egységesíteni kell. Magyarországon ennek alkalmazását hivatalosan az 1980. évi 3. törvényerejű rendelettel hirdették ki.

Alkalmazása nem csak a sofőrök számára jelentett könnyebbséget, de nagy mértékben járult hozzá ahhoz is, hogy egyszerűen kifejleszthető legyen a táblákat "értő" technológia. A rendszer elsőgenerációs változata még "csak" a sebességkorlátozó táblákat "látta", a 2000-es évek végén érkező második generáció azonban már az előzést tiltó táblákat is felismerte.

Persze a rendszer működése sajnos önmagában nem jelenti azt, hogy a sofőr valóban be is tartja a közlekdési szabályokat, a műszarfalon vagy a beépített kijelzőn felvillanó figyelmeztetés azonban erre késztetheti a jármű vezetőjét. Az Európai Unió a tervek szerint 2022-től kötelezné a gyártókat, hogy minden új autóban az alapfelszereltség részeként kínálják az intelligens sebesség asszisztenst, ami többek között a táblafelismerő rendszerre támaszkodik majd.

A technológia emellett remek alapot adott ahhoz, hogy a gyártók az önvezető technológia fejlesztésével elkezdjék finomítani a gépi látást, ezzel téve lehetővé a jövőben az autonóm járművek önálló közlekedését.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások