50 milliárd forintot költenek útfelújításra a kistelepüléseken

50 milliárd forintot költenek útfelújításra a kistelepüléseken

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu

2016 és 2020 között 400 milliárd forint áll a közútkezelő rendelkezésére az üzemeltetési feladatok ellátására.

Éves szinten 50 milliárd forint áll rendelkezésre útfelújításokra a kifejezetten a kistelepülésekre koncentráló Magyar falu program keretében - mondta el Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára országgyűlési képviselői kérdésre válaszolva.

Az idén meginduló első ütemben 163 helyszínen csaknem 430 kilométeren kezdődik meg a felújítási munka. A második ütem előkészítésére az idei költségvetésben 2,5 milliárd forint áll rendelkezésre. Tavaly több mint 1000 kilométernyi útszakasz újult meg.

A kormány 2010-ben kezdte meg az alsóbbrendű úthálózat szisztematikus megújítását. A kabinet 2016 és 2020 között 400 milliárd forint költségvetési forrást biztosít a közútkezelőnek az üzemeltetési és fenntartási feladatok színvonalas ellátásához.

A mindenkori éves büdzsébe e célra betervezendő kötelezettségvállalás mértéke a kiinduló 60 milliárd forintos szintről fokozatosan több mint a másfélszeresére nő. A jövő évi költségvetés tervezete szerint a közúthálózat fenntartására és működtetésére 94 milliárd forint állhat rendelkezésre 2020-ban.

Hozzászólások