szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A jelek szerint még a gyártó egyes képviselőinek sem feltétlenül egyértelmű, hogyan kell írni a CLA legfrissebb változatának a nevét.

A Mercedes az év elején leplezte le a második generációs CLA-t, mely egyrészt nagyobb, másrészt erősebb, harmadrészt okosabb lett elődjénél. Néhány hónappal később aztán a praktikusabb és enyhén nagyobb csomagtartós sportkombi kivitel is bemutatkozott, és nemrégiben mindkét változat sorozatgyártásba került a német vállalat kecskeméti üzemében.

A napokban Portugáliában jártunk és a lisszaboni repülőtéren összefutottunk a kombi CLA egy kiállított példányával, melyre többek azért kaptuk fel a fejünket, mert az első és hátsó rendszámtábla keretében is furcsa szöveg szerepelt: CLA Shooting Break.

©

 

©
A típus neve helyesen így szól: CLA Shooting Brake. Mint ahogy azt a kocsi mellett elhelyezett analóg és digitális feliratokon is helyesen tüntették fel. Gondoltuk, hogy az elírás gyorsan feltűnik a helyieknek, de nem így történt, egy nappal később is a téves típusjelzés volt olvasható a kocsin.
©
©

Jeleztük a dolgot a Mercedes hazai képviseletének, és azt az ígéretet kaptuk, hogy a helyi illetékesek segítségét kérik abban, hogy a hazánkban gyártott modell mihamarabb megkapja a hozzá tökéletesen passzoló elnevezést viselő feliratokat. A Genfi Autószalonon értelemszerűen helyes táblát viselt az újdonság:

©

És hogy pontosan honnan ered a Shooting Brake angol szópár? Nos, a kifejezés a 19. századi Angliából származik, ahol a tehetősek ilyen, többek közt lovak betörésére is használt lovaskocsikkal jártak vadászni. Később aztán a brit kombi személyautókat említették ilyen néven, mostanság pedig a kupésra faragott sportkombikat szokás Shooting Brake-nek hívni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!