szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A legfontosabb, hogy egyáltalán nem lehet az utcákon csak úgy otthagyni egy elektromos rollert.

Bécs egy rendeletcsomaggal enyhítené a belvárosban található e-rollerek kölcsönzésével kapcsolatos problémákat. A jövőben sem szeretnék teljesen kitiltani a rollereket a belvárosból, de szükségessé vált használatuk szigorítása.

Kilenc pontban foglalták össze azokat az azonnali intézkedéseket, amiket 2020 áprilisától szeretnének bevezetni. Elsősorban a járművek leparkolásával kapcsolatban akarnak gyors eredményeket elérni, hiszen ez okozza a legtöbb konfliktust.

A jövőben csak minimum 4 méter széles járdákon parkolhatják majd le a felhasználók a járműveket, vagy az erre a célra kialakított területeken.

Ha nem így történik, a szolgáltatást nyújtó cég kötelessége hat órán belül eltávolítani a helytelenül leparkolt járműveket. Minden felhasználónak részletes tájékoztatást kell kapnia a használati feltételekről, illetve azokról a területekről (pl. kórházak, piacok), ahol az e-rollerek használata tilos.

Kötelező sebességkorlátozásokat vezetnének be bizonyos területeken, mint például egyes gyalogos zónákban, ahol az e-járgányok használata megengedett.

Arról a bécsi rendelkezés sem tesz említést, hogy a villanyrollerek pontosan hol és milyen szabályok mentén közlekedhetnek. Magyarországon jelenleg talán ez okozza a legnagyobb fejtörést, mert nincs szabályozva egész pontosan, milyen közlekedési eszköznek/formulának felel meg az elektromos roller, és azzal hol lehet közlekedni. A rendőrség például segédmotoros kerékpárnak tekinti a villanyrollereket és a rájuk vonatkozó szabályok alapján intézkedik velük szemben, ha megszegik azokat a használóik.

Perek sokasága jöhet Pintér Sándor bejelentése után

Hasraütésszerűen, jogszabályi háttér nélkül nevezhette segédmotoros kerékpárnak az elektromos közösségi rollereket a belügyminiszter. Jogszabályváltozásról sem az érintettek, sem pedig a közlekedési szakértők nem tudnak, így akár bírósági eljárások tucatjai is indulhatnak, ha a rendőrök betartják Pintér Sándor rendelkezését - értesült a hvg.hu.

A bécsi kormányzat egyébként az e-rollerek piacának szabályozását is tervezi. Pályázatot kell benyújtaniuk a cégeknek a bérelhető e-rollerek üzemeltetésére, mert Bécs bizonyos minőségi kritériumokat határoz majd meg, amelyeknek meg kell felelnie a rolleres társaságoknak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szólt a rock, gyártottak kézifegyvert, most Demeter Szilárd dönt az Andrássy-palota sorsáról

Szólt a rock, gyártottak kézifegyvert, most Demeter Szilárd dönt az Andrássy-palota sorsáról

Egyre nagyobb a káosz Észak-Írországban

Egyre nagyobb a káosz Észak-Írországban

Horvátország részben fedezné a hazatérő turisták Covid-tesztjeit

Horvátország részben fedezné a hazatérő turisták Covid-tesztjeit