Minden idők legcukibb rendőrautója most új gazdára vár

Minden idők legcukibb rendőrautója most új gazdára vár

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Subaru közel 60 éve debütált első típusára épülő rendőrautó parányi méretű és pillekönnyű.

A Subaru 1958-ban dobta piacra első személyautóját, a 360-as modellt, amelyből 1971-ig mintegy 392 ezer példány készült. Az Új-Zélandi Közlekedési Minisztérium a típusból rendőrautót is készített, és egy ilyen szirénás apróság most éppen új gazdára vár.
©

A mellékelt fotókon látható példány 1970-ben, vagyis a gyártás vége felé látta meg a napvilágot, és az RM Sotheby's május eleji elkharti árverésén kerül kalapács alá. Az aukciósház nem közölt becslést az autó árával kapcsolatban, mindenesetre jó kiindulási alap, hogy ugyanez az autó 2010-ben egy hasonló árverésen mintegy 5,5 millió forintos áron kelt el.

©

A Subaru 360 alig 2,99 méter hosszú, 1,3 méter széles, illetve 1,38 méter magas, az alaptömege pedig mindössze 410 kilogramm. A kéthengeres kétütemű parányi farmotor egy négyfokozatú kéziváltón keresztül 25 lóerős teljesítményt ad le a kerekekre.

©

A többféle karosszériával gyártott típus neve onnan ered, hogy a kocsit eredetileg 356 köbcentiméteres, 12 lóerős motorral szerelték, a későbbiekben azonban 423 köbcentiméteres erőforrás került a modellbe.

©

 

©
©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások