szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A francia település lakóitól csak annyit kér az autógyártó, hogy időnként mondják el: mennyire tetsztik nekik az elektromos autózás.

A Renault úgy döntött, hogy a Franciaország déli részén fekvő Appy-t ingyen és bérmentve felvértezi elektromos autókkal. Az Ariège régióban található kistelepülésen minden háztartás kapott egy Renault Zoét.

A helyi lakók hároméves használatra kapták meg a kisméretű, de ötszemélyes elektromos autót, és a Renault cserébe csak annyit kér az autót vezetőktől, hogy időnként számoljanak be a villanyautós tapasztalataikról.

Ezek a táblák fogadják a faluba érkezőket
©

A kezdeményezés azért nem veri túl komoly költségekbe a francia gyártót, ugyanis 2017-es adatok szerint mindössze 25-en laknak Appy-ban. A helyiek számára jó hír, hogy az autó mellé egy publikus töltőt és otthoni töltőket is kaptak, melyeket ingyen használhatnak.

Appy madártávlatból
©

A Renault a projekt révén jobban meg szeretné ismerni, hogy ügyfelei hogyan használják napi szinten az elektromos autókat, és be szeretné bizonyítani, hogy ezek a járművek vidéki környezetben is képesek helytállni. A gyártó úgy véli, hogy ha az ország egyik leginkább elszigetelt faluja át tud állni az elektromos autózásra, az azt bizonyítja, hogy bárki meg tudja ezt tenni.

©

A nemrégiben általunk is alaposan letesztelt új Renault Zoe Magyarországon állami és gyártói támogatással legolcsóbban 7 859 000 forint ellenében vezethető haza. A 4,08 méter hosszú és 136 lóerős teljesítményű elektromos autó 52 kWh kapacitású akkumulátora a WLTP-szabvány szerint 386 kilométeres hatótávot biztosít.

©

A típus egyik erőssége a 22 kW-os AC töltés, szemben a legtöbb rivális 7,4-11 kW-os töltési teljesítményével. DC fronton 50 kW a maximum, ez viszont elmarad az egyes konkurens autók által támogatott 100 kW-os értéktől.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Károly herceg utazási tanácsokkal látta el a romániaiakat

Károly herceg utazási tanácsokkal látta el a romániaiakat

Egy kávézó vendégeit zsidózta egy nő Újlipótvárosban, elvitték a rendőrök

Egy kávézó vendégeit zsidózta egy nő Újlipótvárosban, elvitték a rendőrök

Három hétig pótlóbuszok járnak az 1-es villamos helyett a Könyves Kálmán körúton

Három hétig pótlóbuszok járnak az 1-es villamos helyett a Könyves Kálmán körúton