szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Tesla több nagybetűs résszel hívja fel a figyelmét a vevőknek a bitcoinos vásárlás buktatóira.

A napokban került fel a Tesla oldalára fizetési lehetőségként, hogy akár kriptovalutával is lehet tőlük autó venni. Mindezt azután tették lehetővé, hogy a cég 1,5 milliárd dollárért vásárolt virtuális valutát, ami egyből az egekbe lőtte annak árfolyamát is. A napokban például az 56 ezer dolláros bitcoinárral simán lehetett venni egy jobb Tesla Model 3-ast.

Az Electrek oldal szerint így vásárolni Teslát eleve ellentmondásos, mert a bitcoinbányászat hatalmas energiaigénye ellentétes azzal a filozófiával amit a Tesla hirdet. Másfelől, ha ezt nem is nézzük, kérdéses, hogy van-e értelme így venni egy Teslát.

A Tesla saját dokumentuma szerint is sok a buktatója a tranzakciónak, ugyanis a bitcoin ára annyira ingadozó, hogy könnyen előfordulhat, hogy mialatt valaki kriptovalutában vásárol, a tényleges amerikai fizetőeszközhöz képest változik a bitcoin árfolyama és ha nem az éppen megfelelő összeget utalja, akkor sikertelen lehet a rendelése és az új procedúra könnyen lehet megint másik árazáson zajlik majd. A Tesla azt írja, ők bitcoinban tárolják a tranzakciót, de ha valaki bitcoinban többet fizet, mint dollárban kéne, akkor a cég nem köteles a többletet visszaadni. Visszafizetés vagy visszavásárlás esetén pedig még inkább bonyolódik a képlet ugyanis ilyenkor a Teslának már nem feltétlen bitcoinban kell visszautalnia az összeget, hanem megtehetik dollárban – ami a kiállított számlán szerepel –, így könnyen lehet, hogy az már messze nem ér ugyan annyi bitcoint, mint korábban.

Sőt, sokan a vásárlástól számított néhány nap múlva akár úgy érezhetik, hogy jelentősen túlfizettek a kocsiért. Az a régi sztori is előkerül, hogy olyan Teslát bitcoinért vásárolni 2021-ben, mint pizzát 2010-ben. Emlékezetes, hogy egy befektető egyszer 10 000 kriptoegységet költött két pizzára, ami most 560 millió dollárt érne.

A Tesla persze nem az egyetlen vállalat, amely elfogadja a bitcoint és a többség ugyanezt a metódust követi. Ezért is tartják a bitcoint – mint az Electrek is írja – inkább az aranyhoz hasonló befektetési lehetőségnek, mintsem fizetőeszköznek, amellyel autót érdemes vásárolni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!