WHO: Mostantól a szingliség is meddőségnek számít

WHO: Mostantól a szingliség is meddőségnek számít

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Különös történet a meddőség definíciójának átszabása, mert ez az első alkalom, hogy az egészségügyi kérdésekben irányadó világszervezet szociális, társadalmi kérdésekben is egyértelműen állást foglal. De miért teszi ezt?

Ahogy már több meddőséget tárgyaló cikkünkben megírtuk, a WHO által kiadott hivatalos, a magyarországi orvosi gyakorlatban is alkalmazott meghatározás szerint egy pár akkor meddő, ha egy éven át védekezés nélkül, rendszeres szexuális élet mellett sem jön létre természetesen úton a fogantatás.

Viszont, ahogy írja a Telegraph, a WHO bejelentette, hogy a meddőség definícióját kibővítette azzal, hogy azok a nők és férfiak is meddőnek számítanak, akik nem találnak maguknak stabil partnert a gyermekvállaláshoz. Ez azért is gondolatébresztő, mert a WHO-ra eddig nem volt jellemző, hogy ilyen közvetlenül szociális, társadalmi kérdésekbe ártotta volna magát. Ilyen értelemben a meddőség tehát többé nem csupán orvosi állapot, hanem inkább egy létmód? Egy állapot?

De miért is fontos a WHO-nak ez a változtatás? Mint mondják, az esélyegyenlőség miatt, hiszen mindenkinek joga van a reprodukcióhoz, vagyis ahhoz, hogy gyermeke lehessen, ha van partnere, ha nincs. Illetve arról is szól a történet, hogy a meleg és a leszbikus szinglik és párok is könnyebben vállalhassanak gyermeket. (Az egyedülálló nők gyermekért folytatott küzdelméről itt írtunk korábban.)

Az újradefiniált meddőség WHO-irányelvét 2017-ben fogja elküldeni a szervezet az egészségügyi minisztereknek. Az egészségügyi világszervezetnek nem titkolt célja, hogy nyomást gyakoroljon a kormányokra és a helyi biztosítókra, hogy minél több gyermek születhessen. Hiszen, ha továbbgondoljuk a történetet, aki igazoltan meddő, az részesülhet az asszisztált reprodukciós eljárásokban. A meddőség fogalma pedig minél tágabb, annál többen lehetnek jogosultak például lombikbébi programra, akár állami támogatással.

Miért terjed megállíthatatlanul a férfimeddőség?

A borúlátóbb szakértők szerint húsz év múlva következhet be a fordulat, amikor a férfiak közt többségbe kerülnek azok, akik nem képesek a gyermeknemzésre. De ki és mi tehet arról, hogy a férfiak nemzőképessége világszerte csökken, és ma minden ötödik magyar pár meddő?

Hozzászólások