Kis halak nagy ötlettel – kommunikál a pezsgőspalack

Kis halak nagy ötlettel – kommunikál a pezsgőspalack

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
-izsák-
Tetszett a cikk?

Nemrégiben kezdtek szállingózni a hírek, amelyekre tech-mániások és borbarátok egyaránt felkapták a fejüket: már Magyarországon is van NFC-technológiával ellátott pezsgősüveg. A pezsgő készítőjét, Jelena Szavercsenkót és párját, a rádiós kommunikációkat fejlesztő mérnököt, Kern Pált kérdeztük.

hvg.hu: Mi adta az ötletet, hogy NFC-s palackokkal kísérletezzenek Magyarországon? Egyáltalán, mi az az NFC?

K. P: Sajnos, nem én vagyok a világon az első, akinek ez az eszébe jutott. Maga a Near Field Communication bő tízéves technológia, és gyógyszeripari cégek már korábban is használták arra, hogy például a hőre érzékeny termékek szállítási körülményeit monitorozzák. Pár éve a legdrágább Jack Daniels whiskey-ken pedig – norvég közreműködéssel – a palackok nyitásmentességét felügyelték NFC-vel. Mivel több mint 100 kilométerre van a pincénk az otthonunktól, én eleinte így követtem nyomon a borászati berendezések megfelelő működését. Így kicsit talán nekem is közöm van ahhoz, hogy a boraink jó minőségűek…

J. Sz: A párom nagyon tehetséges fejlesztő, tizenegy-két évvel ezelőtt ők fejlesztették ki az első mobiltelefonnal kommunikáló EKG-t, amit egy, az athéni olimpiára készülő magyar sportolón is teszteltek. Tényleg működik a táv-tartályfelügyelet, és megjegyzem, a pezsgő drága dolog. Nem csak hozzáadunk egy kis szénsavat az alapborhoz, az olaszrizling-rizlingszilváni egy-egy palackja közel 4000 forintba kerül, így megéri egyénileg azonosítani az üvegeket.

©

hvg.hu: Vannak, akik azt pedzegetik, hogy az új technológia kiválthatja a zárjegyeket. Honnantól éri meg NFC-azonosítóval ellátni a palackokat?

K. P.: Ha megvan a mennyiség, akár 100 forint alá is letornázható ez a fólián sokszorosítható, nyomdai úton előállítható chip. Ugyanezt a technológiát alkalmazzák a paypass-en, az e-személyigazolványokon, de még az őstermelő-igazolványunkat is ezzel kaptuk meg. Az elmúlt néhány évben fejlesztett okostelefonok már automatikusan el vannak látva NFC-olvasóval, ami azt jelenti, hogy nem kell külön alkalmazást írni rájuk, egy-egy ilyen chip közelében automatikusan például a honlapunkra irányítódnak. Mondok más példát: egy kínai étteremtulajdonos barátunk kérésére a nekik szállított pezsgőinket úgy programoztuk be, hogy az ügyfeleiket azonnal elirányítja a chip a weboldalukra. A zárjeggyel kapcsolatos felvetés pedig azért jogos, mert az NFC segítségével tényleg elejét lehet venni a borhamisításoknak, hiszen minden egyes palack százszázalékosan nyomon követhető. Gondoljanak bele, egyetlen tokaji bort sem lehetne többé hamisítani!

hvg.hu: Érthető a szakmérnök lelkesedése, de mit szól ehhez a borász?

J. Sz.: Én azért örülök, hogy a pezsgőnkön van ilyen kütyü, mert sok ember még mindig nem tudja, mi a különbség a gyöngyöző-, a habzóbor és a pezsgő között. Edukációs feladatot is ellát az NFC, hiszen a honlapunkra navigálva elmagyarázzuk a bortechnológiai különbségeket is. Nagyban gondolkodunk, és kicsit viccesen azt szoktam mondani, hogy ha már olyan csúcsborászat leszünk, mint a Dom Pérignon, és minket is elkezdenek hamisítani, akkor majd az egyedi azonosító jól megakadályozza ezt.

hvg.hu: Eddig csak az új technológiáról kérdeztük, a pezsgőről nem. Hova pozicionálja magát a piacon?

J. Sz.: Nagyon kis halak vagyunk, hat hektárunk van Balatonszőlősön, elsősorban olaszrizling és szürkebarát, míg Tarcalon 1,7 hektár hárslevelűnk, furmintunk és sárgamuskotályunk van, valamint pár tőke zéta, kabar, kövérszőlő, és néhány kevésbé ismert klón. Első pezsgőnk, a nem túl könnyű 2014-es szüretből született meg – csak a termés 40 százalékát tudtuk leszedni, a rothadt szemekkel nem akartuk elszúrni a pezsgőt. Ez a pezsgő brut nature lett, nincs benne expedíciós likőr, de a következő évjáratba valószínűleg teszünk egy kis saját aszút, így könnyen lehet, hogy az „csak” extra dry lesz, nem pedig brut. Ha nem is tudok olyan innovátor lenni a pezsgőkészítésben, mint a férjem a GSM technológiában, szeretném megtalálni azt a stílust, ami jól áll nekem is, és a boroknak is.