Újabb malacbalhé: disznót vágtak tanóra alatt egy iskola udvarán

Újabb malacbalhé: disznót vágtak tanóra alatt egy iskola udvarán

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Tetszett a cikk?

Újra egy disznóvágás generál felháborodást, ezúttal egy tapolcai iskolában: alsós gyerekek szeme láttára perzseltek-daraboltak fel egy disznót a suli udvarán. Volt olyan gyerek, aki állítólag sírva ment haza, más egyszerűen otthagyta a tanítási időben zajló programot. Az igazgató szerint az állat már nem élt, különben sem volt kötelező a részvétel, az oktatáskutató viszont így sem ajánlja a tradíció felelevenítését ilyen sajátos helyszínen. A feldolgozott disznót végül a tanári kar a karácsonyi ünnepségen elfogyasztotta.

A felirat és a politikai felhang elmaradt, de pedagógiai vitát generált a tapolcai Bárdos Lajos Általános Iskola Kazinczy Ferenc Tagintézményében hétfőn lezajlott program: tanítási időben disznóvágást rendeztek az iskolában. „Alsós gyerekeknek kellett végignézni a disznó darabolását, az egyik másodikos sírva mesélte, hogyan dőlt a leölt állatból a vér. Hogyan történhetett ez meg szervezetten, egy iskolában, az igazgató és tanárok közreműködésével?” – fordult a hvg.hu-hoz egy névtelenséget kérő, de az iskolát közelről ismerő helyi férfi. Elmondása szerint az egyik panaszkodó gyerek még tanítás után is teljesen a történtek hatása alatt volt, korábban ugyanis még nem látott ilyesmit.

Sikerült beszélnünk egy szülővel, akinek valamivel idősebb gyerekei járnak az intézménybe, nekik nem kellett tanórán lemenniük, de mivel a szünetben kimentek az udvarra, szintén látták a malac darabolást. Szerencsére őket nem rázta meg a látvány, de szintén furcsállták, azonnal el is mesélték otthon, mi volt aznap a suliban, és milyen szag terjengett.

Csak "érdeklődő tanulóknak"

A „megbízható helyről származó” állatot nem az iskolában, hanem már a vásárlás helyszínén kivéreztették, így az intézményben végzett tevékenységet nem is helytálló disznóölésnek nevezni – közölte a Tapolcai Bárdos Lajos Általános Iskola igazgatója, Bajner Imre, aki tagadta, hogy a „sertés feldolgozását” kötelező lett volna végignézni. „Az érdeklődő tanulók önkéntesen, pedagógus kíséretében tekinthették meg a munkafolyamatokat, több tanuló tanári, tanítói vezetéssel élt ezzel a lehetőséggel” – tette hozzá. Szerinte ez nem példa nélküli, az interneten is találhatóak beszámolók „iskolai disznóvágásokról, kivétel nélkül pozitív felhanggal”.

©

„Elsősorban a környezetismerethez, a technika és életvitel, valamint biológia foglalkozásokhoz kapcsolódott a munkafolyamatok bemutatása, hiszen vidéki gyerekekről van szó, jelentős részük látott már hasonlót. A közreműködő pedagógusok tájékoztatást adtak a tevékenység néprajzi, biológiai, technikai, egészségügyi hátteréről” – magyarázta az igazgató, aki szerint a tanulók így „a gyakorlatban egészíthették ki a tanórákon megszerzett ismereteiket”.

A tanárok karácsonyi vacsorájára vették a malacot

Az intézmény vezetője nem érti, miért írta le egy kisebb diák a történteket úgy, hogy „az állat orrából-szájából dőlt a vér”, ugyanis szerinte „munkafolyamatokat végzők ügyeltek arra, hogy ilyennel ne szembesülhessenek tanítványaink”.

Egyik informátorunk szerint a gyerekek számára riasztó darabolás azért is visszatetsző, mert az iskolában feldolgozott állatot végül a tanárok ették meg. Az igazgató megerősítette, hogy valóban arról a disznóról volt szó, amit tantestület a hagyományos karácsonyi ünnepi műsorra és azt követő, a nyugdíjas kollégákat is érintő közös, ünnepi vacsorára szántak. Azonban a sertést a saját maguk által összeadott pénzből vásárolták, és maguk is készítették el utána.

Akinek nem tetszett, elmehetett

Az intézmény szülői szervezetének elnöke sem lát kivetnivalót az iskolai böllérkedésben. „A disznóvágás az udvar egy félreeső részén zajlott, ahová csak az megy, aki akar, másrészt fakultatív volt” – mondta a hvg.hu-nak Fazekas Róbert. „Az én kislányom is ott volt, de mivel neki sem tetszett, egyszerűen otthagyta az eseményt” – hozta példaként arra, hogy a gyerekek szabadon dönthettek a részvételről. Arról nincs információja, hogy az osztályokat kísérő tanárok ezt hogyan harangozták be, illetve mennyire kellett együtt levonulniuk a tanulóknak, ugyanakkor hozzá eddig csak pozitív visszajelzések érkeztek.

Képünk nem az iskolában készült
©

A szülői szervezet elnöke szerint ősszel egyébként is tartottak kötelező pályaorientációs napot az iskolában, akár ehhez csatlakozó rendezvénynek is lehet tekinteni a disznóvágást. „Hiszen a hentes, a böllér is egy szakma, a környéken még szokás az állattartás, ennek egy munkafázisát nézhették meg a diákok. De mivel Tapolca város, sok gyereknek ez új, érdekes élmény lehetett” – magyarázta.

Ez így nem ajánlatos, mert nem természetes/fokozatos

Nahalka István oktatáskutató viszont úgy véli, a paraszti világban természetes eseményt nem tanácsos ilyen módon bedobni programnak egy városi iskolában. „Általában amellett vagyunk, hogy a diákokat meg kell ismertetni a világ dolgaival, de szükség van egyfajta fokozatosságra. Ez vidéken természetesen zajlott, a kisebbek például először még nem biztos, hogy a leölést is látták, de mondjuk a hurkatöltésben már részt vettek, aztán később jobban bevonták őket. De egy városi iskola udvarán, hirtelen ilyet mutatni nekik nem szabad” – magyarázta.

Még annak ellenére sem, hogy szerinte is biztosan voltak köztük olyan gyerekek, akik már láttak ilyet korábban. „Mert ugyanígy lehetnek köztük olyanok, akiknek ez új, most szembesülnek vele, így sokként éri őket, illetve nem is lehet tudni, mi játszódik le pontosan a gyerekben a látvány miatt” – mondta Nahalka István, aki szerint az sem megoldás, ha előre tájékoztatták a kicsiket. „Ilyesmire nem lehet felkészíteni őket, mert még nincs olyan tapasztalata, tudása egy alsós gyereknek, amire ezt alapozni lehet” – tette hozzá. Az oktatáskutató ezért nem ajánlja, hogy más közoktatási intézmények is általános iskolások szeme láttára daraboljanak disznót.

Hozzászólások