szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A pezsgő nem csak nemes ital, és mint ilyen, a szilveszteréji koccintások főszereplője. A pezsgő a poháron túl a tányérban is pompás tud lenni.

Most nem hozakodnánk elő a legendás gourmet-triumvirátus, az osztriga, kaviár, szarvasgomba luxusával. Inkább megmutatnánk, hogyan kerülhet egy teljes menüsor minden fogásába pezsgő. Ráadásul mindezt úgy, hogy egy bankot sem kell kirabolni érte.

Nem csak a pohárban finom
hvg.hu

Pezsgős sárgadinnyeleves

Kiváló bevezetése lehet az év utolsó vacsorájának, és még főzni se kell.

Egy nagyobb sárgadinnyét megtisztítunk, húsát kockára vágjuk. Felét meghintjük 2 evőkanál cukorral, majd egy éjszakára a hűtőbe tesszük. A másik fele turmixba kerül, adunk hozzá 4 kanál mézet, egy fél rúd vanília kikapart belét, 2 deci joghurtot vagy tejszínt, 2 deci muskotályos bort, és összeturmixoljuk. Tálba tesszük, bedobunk mellé egy-két darabka fahéjat és pár szem szegfűszeget. Egy éjszakán át ez is a hűtőben alszik, aztán a tálalás előtt kivesszük a fűszerdarabokat, hozzáadjuk a félretett gyümölcshúst, felöntjük egy üveg édes fehér pezsgővel. Ha van, friss mentalevéllel díszítjük, tejszínhabbal tálaljuk.

foodandwine.hu

Gyömbéres pezsgős kacsamell

Hozzávalók: 450 g kacsamell, 5-6 vékony szelet friss gyömbér, 2 evőkanál szójaszósz, 3 evőkanál brut vagy demi-sec pezsgő, 3 szál újhagyma, friss korianderlevél, 2-3 evőkanál olaj, só

Egy tálban összekeverjük a gyömbért, a szójaszószt, a pezsgőt és sót. Beletesszük a felszeletelt kacsamellfilét, és 30 percig állni hagyjuk.
Felforrósított serpenyőben, kevés olajon a szeletek mindkét oldalát 2-2 percig sütjük. Felkarikázott újhagymával és apróra vágott korianderlevéllel megszórt jázminrizsen tálaljuk. Tipp: Burgonyapürét, vajon átforgatott gyümölcsöket is kínálhatunk mellé.

amazonanews.com

Pezsgős szűz

Hozzávalók: 80 dkg sertésszűz, vaj és olaj, 2 dl száraz pezsgő, 1 dl csirkealaplé, 2 kiskanál ételkeményítő vagy barnarizs-liszt, 2-3 őszibarack (lehet mélyhűtött vagy konzerv, befőtt is, de natúr lében), 1 dl tejszín.

A húsból 3 cm vastag szeleteket vágunk, sózzuk, borsozzuk. Egy nagy serpenyőben felforrósítunk 1-1 evőkanál vajat és olajat, amelyen a fűszerezett húsokat oldalanként 2-2 perc alatt pirosasra sütjük (növelhetjük 1-1 perccel a sütési időt, de ne kérgesítsük, szárítsuk). Kivesszük a húsdarabokat, meleg helyen tartjuk. A serpenyőbe öntjük a pezsgőt, és az aljára ragadt ízes pörzsanyagot (falapáttal) fellazítjuk. Ezek után hozzáadjuk a húsalaplét. A mártást 2-3 percen át beforraljuk, az ételkeményítővel vagy a barnarizs-liszttel csomómentesre keverjük. Végül beledobjuk a nagyobb kockákra vágott őszibarackot. Ízlés szerint sózzuk, esetleg egy pöttynyi barna cukrot még megengedhetünk neki, és rögtön hozzáöntjük az egy deci tejszínt. Egyet-kettőt még rottyantunk rajta. Akkor jó, amikor a pezsgős mártás szépen besűrűsödik, de a barackkockák még tartják a formájukat, állagukat. A húst beletesszük a mártásba, fedő alatt kis lángon pároljuk még 4-5 percig, aztán tálra szedjük. Opcionálisan burgonyapürével kínáljuk.

Marton Levente

Pezsgős párolt káposzta

Húsételek remek kísérője. Legyalulunk egy fej káposztát, lesózzuk, majd levét alaposan kinyomkodjuk. Kevés olajon megpirítunk 2 fej nagyobb kockákra vágott hagymát, megszórjuk 4 kanál cukorral és karamellizáljuk. Rátesszük a káposztát, meglocsoljuk 3 evőkanál borecettel, borssal és köménymaggal ízesítjük. 20 percig fedő alatt pároljuk, majd fedő nélkül, erős tűzön elpárologtatjuk a folyadékot. Ekkor felöntjük 2 deci pezsgővel, és állandó keverés mellett további 2 percig forraljuk. Tipp: Kipróbálhatjuk a levétől jól kinyomott, átmosott savanyított káposztával is, de akkor a borecetet spóroljuk meg.

Aréna 2000

Pezsgős mascarponekrém

Hozzávalók: 250 g mascarpone, 1,5 dl tejszín, 1,5 dl rosé pezsgő, 100 g cukor, piros bogyós gyümölcsök (áfonya, ribizli, meggy, szeder, málna, eper – mélyhűtött vagy üveges)

Egy tálban összekeverjük a mascarponét a cukorral és a pezsgővel, majd óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá felvert tejszínt. Öblös poharakban megágyazunk a (lecsöpögtetett) gyümölcsökkel, majd rákanalazzuk a könnyű krémet. A tetejére ropogós kekszmorzsát hintünk. Tipp: Kevés krémet és gyümölcsöt díszítéshez érdemes félretenni, úgy még mutatósabb.

coocta

Fekete szedres pezsgőkrém

Finom és könnyű desszert lehet szilveszter éjszakájára. Négy tojássárgáját alaposan kikeverünk két evőkanál cukorral, majd gőz fölött folyamatos keverés mellett hozzáadunk 4 deci száraz fehér pezsgőt. Habverővel addig keverjük, míg sűrű, de könnyű krém lesz belőle. 50 deka (mélyhűtött) felolvasztott és lecsöpögtetett fekete szedret (vagy akár más gyümölcsöt) kelyhekben elosztunk, a tetejére kanalazunk egy-egy adagot a pezsgőkrémből.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!