Ennél gusztustalanabbul aligha lehetett volna kihasználni egy sorozat sikerét

Ennél gusztustalanabbul aligha lehetett volna kihasználni egy sorozat sikerét

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vajon értett-e bármit A szolgálólány meséjéből, aki ezt kitalálta?

A Margaret Atwood könyvéből készült A Szolgálólány meséje az idei Emmy-díjátadón nem tarolt ugyan, de az elmúlt évek kétségtelenül egyik leghatásosabb, legfontosabb és legsikeresebb sorozata. És ez a siker nagy csábítás lehet a marketingosztályoknak is. Egy fehérnemű- és jelmezbolt viszont annyira mellényúlt a szolgálólány inspirálta szettjével, hogy a vevők felháborodása közepette le kellett szednie a terméket a webshopból, és közleményben kellett elnézést kérnie.

A Yandy nevű bolt ugyanis a ma már ikonikus piros szolgálólány jelmezt dobta piacra, csak épp a szexi változatát. Hogy mi lehet ebben a felháborító és sértő? A szolgálólány meséje egy olyan disztópikus jövőben játszódik, ahol a társadalom a nők elnyomására és szexuális kizsákmányolására épül. A regény és a sorozat helyszínén, Gileádban csak a szolgálólányok termékenyek, és lényegében csak azért tartják őket életben, hogy gyerekeket szüljenek. Innen nézve már nehéz felismerni, mit is tartottak szexinek a tervezők, amikor a szolgálólányok piros köpenyéből és fehér főkötőjéből alkottak jelmezt. Mindezt 64,95 dollárért, a hallooween előtti hetekre időzítve.

A hatalmas felháborodás miatt a cég közleményt adott ki, amelyben elismerik, hogy a jelmezt sokan a nők elnyomásának, nem pedig a női erőnek a jelképeként látják, és jelzik, hogy nem ez volt a szándékuk. A jelmezt végül eltávolították az oldalról.

Hozzászólások