szerző:
hvg.hu

A mosás során a műszálas ruhákról is rengeteg mikroszemcse dörzsölődik le, de néhány trükkel ezt enyhíteni lehet.

Ahogy arról már többször beszámoltunk, igen komoly problémátokoznak a mikroműanyagok, amelyek a hétköznapi tárgyak és ipari termékek kopásából, bomlásából származnak. A hazai folyók is - köztük a leginkább Duna - szennyezettek mikroműanyagokkal, nemrég pedig már emberi ürülékben is kimutatták a mikroműanyagokat, vagyis ezek az apró szemcsék nem csak a környezetet és az állatvilágot, de a táplálékláncnak köszönhetően az embereket is szennyezik.

A mikroműanyagok ellen a műanyag termékek betiltásával is lehet tenni, ezzel számos ország próbálkozik is, és három éven belül elvileg Magyarországon is betiltják az egyszer használatos műanyagokat, de valójában olyan hétköznapi tevékenységekkel és rengeteg mikroműanyagot jutattunk a vizeinkbe, mint a mosás.

A BBC korábban arról írt, hogy egy sima hat kilós mosással körülbelül 700 ezer egy milliméternél is kisebb mikroszemcse keletkezik, amely végül a vizekben végzi, leginkább azért, mert a műszálas anyagokról mosás közben ezek ledörzsölődnek. A ledörzsölt mikroszemcsék számát viszont többféle módon is lehet csökkenteni, hogy a mikroműanyagok ne jussanak végül a folyókba és tengerekbe:

  • ha alacsony hőfokon mosunk,
  • ha teli töltjük a mosógépet, így ugyanis kevésbé tudnak ledörzsölődni a részecskék,
  • ha rövidebb programokkal mosunk,
  • ha alacsonyabb fordulatszámon centrifugálunk,
  • ha folyékony mosószert használunk mosópor helyett,
  • ha kerüljük a magas pH-jú és oxidáló hatású mosószereket,
  • ha kevesbé vásárolunk szintetikus anyagú ruhákat,
  • a BBC legutóbbi cikkében pedig arról ír, hogy már bizonyos új fejlesztések is segítik ezt, például egy kis, újrahasznosított műanyagból készült labdácska, amely a korallok formáját imitálva elvileg a ledörzsölődő mikroműanyagok harmadát-negyedét is megköti,
  • vagy egy speciális mosózsák, amely átereszti ugyan a vizet, de állítólag 86 százalékkal csökkenti a ledörzsölődő mikroműanyagokat, a mégis felszabadulókat pedig bent tartja a zsákban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egy éjszakára beköltözik Beethoven és Vivaldi a budapesti kocsmákba

Egy éjszakára beköltözik Beethoven és Vivaldi a budapesti kocsmákba

Régi idők politikája

Régi idők politikája

Annyit keres a felső 10 százalék, mint amennyit az alsó 65

Annyit keres a felső 10 százalék, mint amennyit az alsó 65

Távolról törölhette adatait az iPhone-járól, nehogy bizonyítékot találjanak rajta a rendőrök

Távolról törölhette adatait az iPhone-járól, nehogy bizonyítékot találjanak rajta a rendőrök

400-500 magyar weboldal került bajba, szélesre tárt hátsó bejárat van a kódjukban

400-500 magyar weboldal került bajba, szélesre tárt hátsó bejárat van a kódjukban

Olyat tud a Google új telefonja, hogy csak néz az ember: szinte tökéletes éjszakai fotókat lő

Olyat tud a Google új telefonja, hogy csak néz az ember: szinte tökéletes éjszakai fotókat lő