szerző:
hvg.hu

Gyerekszerkesztőink megszakértették az űrkutatás legfontosabb kérdéseit, például, hogy miért kell új bolygókra elutazni.

A hír: a NASA egy új videóval kijelölte az űrkutatás új irányát, és azt is meghatározták, hogy 2021-ben hova szállunk le a Marson.

Fontos felmenni a tudomány miatt, mert 2025-re szétszennyezzük a bolygónkat, és akkor a Marson fogunk élni.

Erőteljesen keverednek a kurrens témák a gyerekfejekben, de a hawkingi jóslat úgy tűnik, már nekik is összeállt: ha a klímaváltozás miatt tönkretesszük a bolygót, el kell költöznünk egy másikra.

Persze probléma, hogy a Mars “nagyon-nagyon messze van”, “több billiárd kilométer”.

Az űrrepülést a gyerekek jó dolognak tartják, bár volt, aki aggódott az űrhajós “pottyantós vécé” miatt, és hogy az űrben “nagyon rossz kaja van”. Azt sem lehet félvállról venni, hogy “bent az űrhajóban kicsit félelmetes, kint meg nagyon durva”.

Volt olyan a gyerekek közt, aki szeretne csillagász lenni, bár azt lehetetlennek tartja, hogy eljusson az űrbe - másnak viszont konkrét tervei vannak, és a Jupiter egyik holdjára, a Kallisztóra szeretne eljutni.

A felnőttekhez hasonlóan ők sem értettek egyet a Földön kívüli élet kérdésében. Szerintük a Marson nincs élet, de más bolygókon találhatunk új barátokat.

Az öt fényévre lévő bolygóra lehibernálva utaznánk, és ott biztos sokkal több űrlény van. Ott részekre oszlunk, és az egyik bolygó küld mindenkinek élelmet.

Mikor arra terelődött a szó, hogy miért is van szükség az űrutazásra, rögtön rávágták, hogy szennyezett a Föld, “nem lehet itt élni, menni kell valahova.” "Sokkal melegebb van, és nem esik a hó, ez is a jele, hogy szennyezzük a levegőt."

A gyerekek a költözést leginkább úgy képzelik el, hogy építünk “egy nagyon nagy űrhajót, amibe minden ember belefér”, fejlett technológiánknak köszönhetően jönnek velünk a robotok, és természetesen fegyverek is kellenek, ha megtámadnának. Ami persze probléma lehet, hogy “az a nemzedék, amelyik elmegy egy másik bolygóra, nem fog odaérni, mert megöregszik”.

Hogy egy kis filozófus is van köztünk, aki rálát az emberi természetre, egy izgalmas megjegyzésből derült ki:

Én azért nem költöznék át egy másik bolygóra, mert újrakezdődne a honfoglalás meg a háborúk. Letelepedünk valahová, és mindenki akarni fogja azt a birodalmat.

Az UNICEF Gyerekhang nap akciója keretében kedd délutánra gyerekeket hívtunk a szerkesztőségbe, hogy mondják el véleményüket egy-egy kiemelt hír kapcsán. A szülők beleegyezésével óvodástól kisiskolás korig, fiúk-lányok vegyesen segítettek nekünk a szerkesztőségben.

Ha érdekli, elolvashatja azt is, mit gondolnak Áder Jánosról és a koronáról, hogy látják a hajléktalanság kérdését, vagy hogy szerintük fényűzés-e a stadionépítés.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Vírusként terjed a gorombaság

Vírusként terjed a gorombaság

Vizet talált a NASA űrszondája az aszteroidán, amire le fog szállni

Vizet talált a NASA űrszondája az aszteroidán, amire le fog szállni

Papíron még Vona a Jobbik elnöke

Papíron még Vona a Jobbik elnöke

Elektromos triciklikkel erősít a posta

Elektromos triciklikkel erősít a posta

Kormánybiztos: azért mennek Ausztriába dolgozni a magyarok, mert itthon nem túlórázhatnak eleget

Kormánybiztos: azért mennek Ausztriába dolgozni a magyarok, mert itthon nem túlórázhatnak eleget

James Bond alkoholista – állapították meg a tudósok

James Bond alkoholista – állapították meg a tudósok