Horvátországnak is megvan a maga MeToo kampánya

Horvátországnak is megvan a maga MeToo kampánya

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A nők a szülészeteken tapasztalt rossz bánásmód és erőszak miatt tiltakoznak, miután egy képviselőnő a parlamentben beszélt róla, mit kellett átélnie.

Igazi lavinát indított el felszólalásával egy horvát képviselőnő, Ivana Nincevic-Lesandric, aki korábban a parlamentben beszélt arról, miken kellett keresztülmennie a kórházban, miután elvetélt – írja a BBC. A nő szörnyű bánásmódról számolt be, azt állította, az orvosa szerint szükséges beavatkozást érzéstelenítés nélkül hajtották végre rajta.

Nincevic-Lesandric beszámolója után az egészségügyért felelős miniszter kijelentette, hogy ilyesmi nem történik a horvát kórházakban, és hogy a képviselő csak eltúlozta a dolgokat.

Nem sokkal később azonban több nő is követte Nincevic-Lesandric példáját, és a #BreakTheSilence (Törd meg a csendet!) kampány keretében beszélni kezdtek az őket terhesség és szülés közben ért erőszakról vagy nem megfelelő bánásmódról.

Alig egyetlen hétvége alatt több száz nő osztotta meg történetét valamelyik közösségi oldalon, a Parents is Action nevű szervezet pedig elkezdte összegyűjteni ezeket a "vallomásokat".

Szörnyű dolgokról számoltak be ezek a nők: hallhattunk érzéstelenítés nélkül elvégzett szövettani mintavételről, de volt példa arra is, hogy császármetszés vagy természetes szülés utáni varrás közben nem adtak a páciensnek érzéstelenítőt

– mondta a szervezet szóvivője.

Az egészségügyi tárca szerint azonban az esetükről beszámoló nők száma relatíve alacsony, és mivel sokan név nélkül osztották meg történetüket, nehéz lenne vizsgálatot indítani az ügyben. Hozzátette ugyanakkor, hogy a kórházak eljárásai között lehetnek különbségek, ilyenkor mindenről tájékoztatni kell a pácienst még a beavatkozás megkezdése előtt.

Októberben Magyarországon is tiltakozást szervezett a szülészeti erőszak és a sokszor szükségtelen, elavult beavatkozások ellen ellen a Másállapot a szülészetben nevű Facebook-csoport.

Hozzászólások