Dühös nyílt levelet írtak a budaörsi tanárok Orbán Viktornak

Dühös nyílt levelet írtak a budaörsi tanárok Orbán Viktornak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A miniszterelnök szerintük megszegte ígéretét. Az egész országban aláírást gyűjtenek a pedagógusok között.

„Tisztelt Miniszterelnök Úr! Közel 9 év telt el azóta, hogy Ön másodszor is miniszterelnök lett. Beiktatása után világossá tette számunkra, hogy új kormánya egyik első intézkedése a közoktatási rendszer teljes átalakítása lesz. Az utóbbi évek történései és az Önök legújabb nyilatkozatai (tudásalapú társadalom fontossága, technikumi rendszer visszaállítása….stb.) a szakma és a közvélemény előtt bizonyították, hogy a 2011-ben érdemi egyeztetés nélkül, felülről vezérelt átalakítások az Önök akkori ígéretei helyett, a kétkedők aggályait igazoló eredményre vezettek” – kezdődik a 273 budaörsi pedagógus által aláírt levél.

Mint emlékeztetnek, a változtatások legvonzóbb ígérete az egyösszegű béremelés és a bérek minimálbérhez kötése volt.  „Mint mindannyian tudjuk, Ön ezt az ígéretét nem teljesítette.”

Az emelést öt részletre osztották szét, melyből az utolsót meg sem kapták a pedagógusok, de a legnagyobb probléma, hogy a tanári bérek számítási alapja továbbra is a 2013-as minimálbér, pedig az azóta közel másfélszeresére emelkedett. „ Mára már ott tartunk, hogy a pedagógusbér a többi diplomás átlagbérének kétharmadát sem éri el.”

A következő napokban az ország összes oktatási intézményébe eljuttatandó nyílt levélben azt követelik, hogy a pedagógusbéreket a mindenkori minimálbérhez kössék (ahogy azt egyébként eredetileg a Hoffmann Rózsa által fémjelzett köznevelési törvény tartalmazta is, de később ezt a kormány megváltoztatta), és jelentősen emeljék a nevelést, oktatást közvetlenül segítők és a technikai dolgozók bérét is.

Követelik továbbá, hogy a lehető legrövidebb időn belül, kezdjenek érdemi egyeztetést a valódi szereplőkkel az oktatásügy összes kérdéséről. „Ezeknek az egyeztetéseknek akkor lesz értelme és pozitív hozadéka, ha nem lesznek diktátumok, és minden kérdést - fenntartás, működtetés, centralizáció, autonómia, óraszámok, túlóra kifizetés, tankötelezettségi korhatár, szabad tankönyvválasztás, önálló minisztérium, pedagógus életpálya...stb. - érintenek.”

A nyílt levelet a beérkező aláírásokkal együtt a budaörsi pedagógusok április végéig át szeretnék adni Orbán Viktornak.

2006-ban a miskolci Hermenn Ottó Gimnázium tantestülete írt nyílt levelet az oktatás állapotáról, aminek nyomán országos tiltakozó mozgalom indult, számos városban demonstráltak a tanárok, szülők, diákok. Többek között ezt írták: „Az egész oktatási rendszert látjuk most már veszélyben! Kaotikussá vált minden! Bizonytalanság, elkeseredettség, sokszor apátia uralkodik a tanári szobákban. S az, hogy vannak még jól működő iskolák, jól megtartott órák, versenyeredmények ..., sikeres érettségik és felvételik, kizárólag a tanárok lelkiismeretességének köszönhető – merthogy nem a környezeti hatásoknak és az oktatáspolitika tevékenységének, az biztos!”

Hozzászólások