Megmenekülhet a sajókazai Ámbédkar Iskola

Megmenekülhet a sajókazai Ámbédkar Iskola

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Palkovics László innovációs miniszter megoldást talált: az iskola technikummá alakul, de a fenntartói és pedagógiai autonómia nem fog sérülni – tudta meg a 168 Óra.

A hátrányos helyzetű roma gyerekeknek gimnáziumi érettségit adó, 12 éve működő második esély iskola, a Dr. Ámbédkar Gimnázium – az oktatáspolitikai intézkedések következtében – az elmúlt két évben egyre nehezebb helyzetbe került, a csökkenő gyereklétszám miatt finanszírozási nehézségek sorával kellett megküzdenie.

Erre az Emmi azt a megoldást javasolta, hogy államosítja az iskolát.

A 168 Órának Palkovics László azonban elárulta, a tárcája alá tartozó szakképzésért felelős államtitkársággal közösen azt a megoldást dolgozta ki, hogy a Dr. Ámbédkar Iskola 2020-tól technikumként működhessen tovább. Azaz: az első négy évben megszerzik a gyerekek az érettségit, az ötödik évben pedig szakmához juthatnak. A gyerekek kilencediktől pedig ösztöndíjat kapnának. A 2020-ig tartó átmeneti időszakot pedig úgy oldaná meg a miniszter, hogy szakképzési megállapodást kötne az iskolával, így a finanszírozása stabilizálódna az intézménynek.

Hozzászólások