Egy látogató agyonütötte a budapesti állatkert görög teknősét, amiért az a kezére piszkított

Egy látogató agyonütötte a budapesti állatkert görög teknősét, amiért az a kezére piszkított

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A teknős testét borító páncél az állat két oldalán is kettéhasadt, emellett belső szervei is súlyosan sérültek. Nem tudtak rajta segíteni, el kellett altatni.

Szerda délután egy ismeretlen elkövető kockakővel agyonütötte a Fővárosi Állat- és Növénykert egyik görög teknősét – írta az Index.

A sérült állatra a gondozók találtak rá a zárás előtti állományszemle során, de segíteni már nem tudtak rajta, el kellett altatniuk.

A lap azt írja, a teknős testét borító páncél az állat hasi és a háti oldalán is

ujjnyi-kétujjnyi szélességben kettéhasadt, szétnyílt, emellett a belső szervei is súlyosan sérültek, óriási fájdalmai lehettek.

Az eset körülményeinek tisztázása érdekében a gondozók megnézték a térfigyelő kamera felvételeit, amelyen az elkövető és a vele együtt lévő személy is jól látható. Az még nem világos, pontosan mi és hogyan történt, de a felvételek alapján az feltételezhető, hogy az elkövető a kerítésen áthajolva kivette a teknőst a kifutójából, mire az a látogató kezébe piszkíthatott. Az elkövető ezután keresett egy követ, majd agyonütötte vele az állatot.

A Fővárosi Állat- és Növénykert az ügyben ismeretlen elkövető ellent tett feljelentést a XIV. kerületi Rendőrkapitányságnál természetkárosítás bűntettének alapos gyanúja miatt, és a térfigyelő kamerák felvételeit is átadták a nyomozóknak, illetve csütörtökön kora délután helyszíni szemlét is tartottak a teknősök kifutójánál – írta a lap.

A térfigyelő kamerák felvételét, amelyen az elkövető, illetve maga a cselekmény is jól látható, az állatkert adatvédelmi szakértője vizsgálja. A lap szerint

az ilyen védett állatfajok egyedeinek elpusztítása, illetve károsítása esetén természetkárosítás bűntette valósulhat meg, amely három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Tavaly májusban történt egy hasonló eset a Kecskeméti Vadaskertben, ahol egy szurikáta pusztult el. Egy osztálykiránduláson lévő fiú a tiltás ellenére benyúlt Zarához, a vemhes szurikátához, aki ösztönösen beleharapott a fiú kezébe, mire a fiú valószínűleg a rémülettől a földhöz csapta az állatot. Zara és utódai azonnal elpusztultak.

(Kiemelt képünk illusztráció.)

Hozzászólások