J.K. Rowling a saját traumájával magyarázza a transzneműekkel szembeni ellenérzéseit

J.K. Rowling a saját traumájával magyarázza a transzneműekkel szembeni ellenérzéseit

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az transzfóbnak minősített megnyilvánulásai miatt nagy felháborodást keltő író nem bocsánatot kért, hanem empátiát.

J.K. Rowling hosszú írásban igyekezett hátteret adni a transzneműek ellen irányuló Twitter-bejegyzéseinek, amelyek miatt még az általa írt Harry Potter-könyvekből készült filmek főszereplője, Daniel Radcliffe is elnézést kért.

Rowling a saját weboldalán tette közzé az írását azzal a felütéssel, hogy ideje elmagyaráznia az álláspontját egy olyan témában, amelyet nagyon sok toxikusság vesz körül. Leírta, hogy a transz kérdésekben szakmai, de részben személyes indíttatású is az érdeklődése. „Eltűnődtem azon, hogy ha harminc évvel később születek, vajon én is megpróbálkoztam volna-e az átalakulással. A női létből való menekülés kísértése hatalmas lett volna” – írja.

Elmesélte, hogy tinédzserként kényszerbetegsége volt, és úgy hiszi, ha most egy együttérző közösséget találna az interneten, rábeszélhető lenne arra, hogy fiúvá alakuljon – akit az apja mindig is szeretett volna. Rowling írt arról is, hogy családon belüli bántalmazás és szexuális visszaélés áldozata volt, és hogy ezeknek a tapasztalásoknak a traumája hatott arra, hogy mit gondol és érez a nők jogairól, amelyeknek a veszélyeztetésétől tart.

„Az erőszak és a szexuális visszaélés sebei nem tűnnek el, bármennyire is szeretve vagy, és bármennyi pénzed is van” – írta, együttérzésérő biztosítva azokat a transz nőket, akiket erőszakos férfiak öltek meg.

Rowling azt írta, meggyőződése, hogy a legtöbb transz ember sebezhető, védelmet érdemel, és nem jelent veszélyt senkire. Ugyanakkor azt sem szeretné, ha a lányok és nők kevésbé lennének biztonságban. Majd példákat hozott arra, hogy szerinte a transz emberek követelései hogyan lehetnek veszélyesek a nőkre nézve. És rögtön a transzfóbok egyik kedvenc példáját hozta fel: a mosdókat, amelyeknek a megnyitása a transzneműek előtt szerinte azt jelenti, hogy minden férfi kedve szerint bemehet majd a női mosdókba.

Rowling – akit azzal vádoltak meg, hogy szó szerint embereket gyilkol a gyűlöletével – azt írta, hogy sok nő fél a transz aktivistáktól.

Nem vagyok hajlandó megadni magam egy olyan mozgalomnak, amely meggyőződésem szerint kimutatható károkat okoz azzal, hogy a nő mint politikai és biológiai osztály eltörlésére törekszik, és a ragadozóknak ad olyan esélyt, mint kevés más mozgalom korábban

– mondta Rowling.

Az író hozzátette, csak azért idézte fel a múltját a mostani írásában, mert mint minden embernek, neki is összetett háttértörténetei vannak, amelyek alakítják a félelmeit, az érdeklődését és a véleményét. Ezt a belső komplexitást sosem felejti el, amikor megalkotja a karaktereit, vagy amikor történetesen a transznemű emberekről van szó. Ő csak hasonló empátiát és megértést kér azon nők millióinak, akik hangot akarnak adni az aggodalmaiknak, anélkül, hogy fenyegetve vagy támadva lennének.