"Két és fél éves korában ajánlották ki nekem, addigra én voltam a negyedik anyuka az életében”

"Két és fél éves korában ajánlották ki nekem, addigra én voltam a negyedik anyuka az életében”

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyedülálló szülőktől, azonos nemű pároktól vett idézetekkel érvel a Szivárványcsaládok Alapítvány az örökbefogadást sokaknak ellehetetlenítő rendelet ellen. Azt kérik, álljanak vissza a régi szabályok, mikor nem a miniszter, hanem szakemberek döntenek a gyerek sorsáról.

Egyedülálló szülők és azonos nemű párok vallomásaival reagált a Szivárványcsaládokért Alapítvány az örökbefogadást nehezítő rendelet megjelenésére. Március 1-től kezdve a "különös méltánylást igénylő esetek" - lényegében minden, mikor nem házaspárok fogadnak örökbe - a miniszter elé kerülnek elbírálásra.

Emiatt több gyerek hátrányt szenvedhet, jellemzően ugyanis pont az egyedülállóak és azonos nemű párok fogadtak örökbe nehezebb sorsú gyerekeket, akikre a házaspárok nemet mondtak. Következzenek az idézetek:

“Négy és fél éves kisfiút fogadtam örökbe egyedülállóként másfél éve. Házaspároknak nem kellett a megyében, mert roma származású, sajátos nevelési igényű gyermek volt. Ő simán bent maradt volna a rendszerben. Négy és fél éves koráig négy helyen élt.”

“A kisfiam cigány származású anyukáját kiemelték a családjából. 16 évesen szült. A gyermekem így gondozatlan terhességből és magzati éhezéssel született, totál kancsal volt, szívproblémákkal és gyenge idegrendszerrel. Születése után az anyukája megszökött, a gyereket a saját nevelőszüleinél hagyta. Négy hónapos korában átkerült fiatalabb nevelőszülőkhöz. Házaspároknak nem kellett. Két és fél éves korában ajánlották ki nekem. Addigra én voltam a negyedik anyuka az életében.”

“Kétéves kislányomat előttem több házaspár is megnézte. Meghalt ikertestvére, a saját kórtörténete, erős roma rasszjegyei, kancsal szeme és hiányzó lábujjai miatt a párok mind elutasították őt. Én azonnal tudtam, hogy ő egy “főnyeremény”. Elfogadtam őt úgy, ahogy van.”

“A lányom másfél éves korában vált örökbeadhatóvá, mert addig látogatták a szülei. Több mint egy év ment el utána az életéből azzal, hogy két házaspárnak is bemutatták. Mindkettő nemet mondott rá, vélhetően a származása és a fejlődési elmaradásai miatt. Pár hét híján 3 éves volt, amikor hazavittem. Az ügyintéző azt mondta nekem, ha én is nemet mondtam volna rá, akkor külföldi örökbefogadókhoz került volna, mint a bátyja. Nekem eszem ágában sem volt nemet mondani, gyönyörű, csodálatos, okos kislány. Az életem fénysugara.”

“A kisfiúnk koraszülött, 26. hétre agyvérzéssel született, roma származású gyerek. Gondozatlan terhességből. A párok, akiknek kiajánlották, végül mégsem vállalták, pedig volt, aki többször is meglátogatta. Mi kétévesen kezdtünk barátkozni vele. Pár nap alatt kiderült, hogy gyakorlatilag siket - ami azonnal magyarázatot adott arra, hogy miért nem mond egy szót sem. Párommal megtanultuk a jelnyelvet, és évekig úgy kommunikáltunk vele. Mostanra, tíz évvel az örökbefogadás után már hangzó nyelven is tudunk beszélgetni.”

Az alapítvány a posztban azt írta, nincs kétségük afelől, hogy az örökbefogadás szabályainak szigorítása az azonos nemű párok ellen irányul, ugyanis korábban Orbán Viktor miniszterelnök a kiskapuk bezárásáról beszélt, Novák Katalin pedig trükközésről és a szabályok kijátszásával vádolta az örökbefogadásra jelentkező azonos nemű párokat. Ők amúgy párként eddig sem, csak egyedülállóként fogadhattak örökbe.

Arra kérik a kormányt, állítsák vissza a korábbi rendszert, amelyben egy gyerek sorsáról nem egy politikus, hanem szakember döntött, illetve alakítson ki olyan szabályozást, ahol az örökbefogadásnál csak az számít, hogy a jelentkezők jó szülők legyenek, és a gyereknek szerető családot biztosítsanak.

 

“Négy és fél éves kisfiút fogadtam örökbe egyedülállóként másfél éve. Házaspároknak nem kellett a megyében, mert roma...

Közzétette: Szivárványcsaládokért Alapítvány – 2021. február 28., vasárnap
Hozzászólások