Nem lesznek misék a fővárosi templomokban

Nem lesznek misék a fővárosi templomokban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az épületeket nem zárják be, de nem lesznek nyilvános misék.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek elrendelte a nyilvános szentmisék szüneteltetését az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében.

A pénteki rendelkezés szerint a templomokat nem zárják be, de a nyilvános liturgiák hétfőtől az egész egyházmegye területén szünetelnek.

Az egyetlen kivétel a temetés, amelyet egyszerű formában, röviden, legfeljebb ötven ember részvételével lehet megtartani, hacsak a hatóságok ennél kisebb létszámot nem írnak elő – olvasható a dokumentumban.

A bíboros felmentést ad a főegyházmegyében élő minden hívőnek a vasárnapi szentmisék kötelező látogatása alól.

Korábban a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia azt közölte, hogy a katolikus templomokban továbbra is lehet nyilvános miséket tartani, ha a megyés püspök ettől eltérően nem rendelkezik.

A templomok nem zárnak, a katolikus miséket megtartják

Az istentiszteletek csak a járványügyi előírások figyelembevételével, a korlátozásokkal összhangban tarthatóak meg.

A Szent István-bazilikát már február végén bezárták, mert koronavírus okozta betegségben elhunyt Budapest főtemplomának a plébánosa, és több káplán is megfertőződött.

A református és az evangélikus egyház vezetése is úgy döntött, hogy nem javasolják a gyülekezeteiknek a nyilvános istentiszteletek tartását. A Magyarországi Református Egyház zsinatának elnökségi tanácsa azt az alternatívát kínálta fel a gyülekezeteknek, hogy digitális eszközök segítségével tartsanak istentiszteleteket és gyülekezeti alkalmakat. A zárás március 8-tól 26-ig tart.

Az evangélikusok virágvasárnapig nem tartanak nyilvános istentiszteleteket.

A református és az evangélikus templomokban nem lesznek istentiszteletek

Anthony Fauci, Joe Biden egészségügyi főtanácsadója a jól alakuló amerikai járványügyi adatokat látva kiadott egy listát, hogy milyen helyeket kerüljenek el nagy ívben az amerikaiak. A felsorolásban több olyan helyszín is szerepel, melyet Magyarországon eleve zárva tartat a kormány.

(Képünk illusztráció)

Hozzászólások